L-am cunoscut pe olarul Cornel Sitar în primii ani de muzeu, când participa la Târgul Creatorilor Populari din România, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și la Târgul Olarilor din Piața Mare. Treptat, întâlnirile noastre au fost tot mai dese şi s-au concentrat în jurul ceramicii transilvănene şi a reinterpretării acesteia. Am fost impresionată de consecvenţa, priceperea şi talentul său.
Cornel Sitar a aparținut unei familii de olari care, datorită ceramicii produse, a ocupat un loc bine definit nu numai în Maramureș, ci în toată țara. A fost unul dintre olarii renumiți din România, care cunoștea multe secrete specifice tehnicilor de prelucrare și decorare a vaselor de ceramică, informații pe care le-a transmis și muzeografilor aflați la începuturile carierei. Cu sprijinul lui am ajuns, în anumite domenii, să devenim profesionişti.
Meseria de olar a învățat-o, alături de frați, de la tată, încă de la vârsta de 13 ani. În anul 1967, ziaristul Ion Maștei spunea despre Cornel Sitar că este un olar priceput. A moștenit de la tatăl său vibrația în degete și de la mamă blândețea. Părinții săi, Florica și Petru Sitar, doi olari înzestrați cu sensibilitate și talent, au depus toate eforturile pentru a ridica meșteșugul la rang de artă. Ei au știut să întrețină permanent un interes viu pentru ceramica din Maramureș, pentru diversitatea formelor arhaice, pentru cromatica și ornamentația specifică. Florica și Petru Sitar au transmis pasiunea și dragostea pentru olărit celor cinci copii: Cornel, Doina, Liviu, Petru și Smaranda. Cornel și Liviu Sitar, împreună cu soțiile lor, Maria și Angela au lucrat în același atelier până în 2019.
Cornel Sitar a fost liderul generației de olari din familia Sitar, fiind convins că olăritul poate fi practicat numai în familie. Cornel lucra pe roată vasele împreună cu fratele său, Liviu, decorarea fiind realizată de soții, ajutate deseori de copii.
În spatele măiestriei cu care Cornel Sitar a modelat ceramica trebuie menționat efortul de a descoperi și de a revitaliza formele, ornamentele și cromatica unor centre de olărit care nu mai produc ceramică în prezent. El a reușit, prin tehnici moderne, să reintegreze în circuitul valorilor contemporane forme și motive demult uitate. Și-a creat un stil propriu, ușor de remarcat în ceramica sa. Toate vasele au o cromatică armonioasă obținută prin combinarea artistică a nuanțelor de alb, roșu aprins, galben, verde, ocru, negru, maro și albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric și reprezintă o combinație a imaginilor astrale, geometrice, florale și zoomorfe într-o compoziție echilibrată. Născut și crescut lângă roata olarului, Cornel Sitar a creat obiecte ceramice ce aparțin centrelor de olărit din Baia Mare, Baia Sprie, Vama, Târgu Lăpuș, Valea Izei, dar a lucrat și piese ce revitalizează forme și motive din vechea ceramică de Saschiz. A reprodus cu răbdare și ambiție acest tip de ceramică, după nenumărate încercări, obținând în cele din urmă forma canceielor de Saschiz, cromatica albastru cobalt și tehnica de lucru. În cei 60 de ani de olărit, a realizat oale de diferite tipuri și mărimi, farfurii, blide, căni pentru apă și vin, servicii de cafea, vin sau țuică, vase pentru flori, ulcioare, căni și cănițe, pe care le vindea în târgurile din țară și din străinătate.
Din anul 1977, Cornel Sitar a participat la toate târgurile din ţară organizate la Sibiu, Horezu, Iaşi, Cluj, Suceava, Rădăuţi, Baia Mare, Bucureşti, Oradea, Deva. A fost un olar neobosit, iar munca sa i-a fost răsplătită cu numeroase premii. A organizat expoziţii personale la Sibiu, Craiova, în cadrul festivalului „Maria Tănase”, la Bucureşti, în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Unele din lucrările sale au ajuns în colecţiile personale ale prinţului Akishino al Japoniei şi la regina Rania a Iordaniei. Prinţul Sturdza, Laura Bush sau primarul oraşului Lyon sunt doar câteva personalități care au primit în dar obiecte de ceramică realizate de Cornel Sitar la Baia Mare. Dar cea mai mare răsplată este faptul că meșteșugul a fost îndrăgit în familie și transmis generațiilor viitoare.
Astăzi, Cornel Sitar ar fi împlinit 74 de ani și cu siguranță și-ar fi dorit o expoziție. Cornel merită omagiul nostru şi recunoaşterea publică a meșterului olar autentic, unic şi valoros, înscris în tipologia de vârf a acestei categorii. A fost un colaborator esenţial al Muzeului ASTRA, apreciat și apropiat de olari și de oamenii din muzeu, mereu îndrăgostit de ceramica tradițională.
Karla Roșca, șef secție expoziții Muzeul ASTRA