Purtând cu mândrie cătrințe, ii, cheptare, cioareci, cămeși și chimire – așa se fotografiau românii de pe Valea Târnavelor, în urmă cu un secol, fie că se aflau în bătătura casei lor, într-un studio fotografic „de la oraș” sau la peste 7.500 de kilometri distanță, pe pământ american.
Astfel de imagini de arhivă, vechi de 70-80 de ani sau chiar de 120 de ani, sunt valorificate în cadrul expoziției online „În haine românești: pe Târnave și în America”, inițiate de CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu pentru a marca, în 14 mai, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România.
„Odinioară, ia și cămeșa, cheptarul și laibărul, cioarecii și crătințele, căciula din blană și cârpa erau purtate în toate zilele de românii din satele Sibiului: hainele îmbrăcate la muncile câmpului sau prin gospodărie erau lucrate simplu, iar cele „bune”, de sărbătoare, erau întotdeauna bogat ornamentate, căci vorbeau lumii întregi despre hărnicia și priceperea femeii care le-a lucrat, despre avuția familiei și despre statutul celui/celei care le purta. Astăzi, toate acestea au devenit piese de port tradițional, îmbrăcate de copii, tineri, adulți și vârstnici doar în zile de sărbătoare, dar în fotografii îngălbenite de vreme ele sunt o mărturie vizuală a prețuirii ce le-a fost dintotdeauna acordată”,
Pornind de la aceste considerente, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu celebrează Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România printr-o expoziție online ce valorifică fotografii în alb-negru din diferite localități de pe Valea Târnavelor: Agârbiciu, Ațel, Axente Sever, Boian, Chesler, Curciu, Dârlos, Romanești, Șaroș pe Târnave, Valea Lungă și Valea Viilor. Pe vremea când aparatul de fotografiat era o raritate, cele mai multe poze erau realizate în studiouri de la oraș, la nunți, ori la sărbători precum cele din iarnă sau la Maialul din primăvară. Alte instantanee, păstrate asemenea unor icoane, călătoreau mii de kilometri, fiind trimise de copiii sau frații plecați tocmai în America. Cele mai vechi imagini provin din anii 1903 și 1907, din localitatea Axente Sever, fiind reproduse digital în casa lui Ioan Gabor – autor al monografiei comunei, iar fotografiile trimise din Statele Unite ale Americii au fost reproduse după originalele din Romanești și Axente Sever.
Imaginile au fost documentate în timpul cercetărilor în teren derulate, în ultimii 15 ani, de specialiștii CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu în zona etnofolclorică Valea Târnavelor.