Dublă sărbătoare la Rășinari

Dublă sărbătoare la Rășinari

Este o tradiție deja ca de 1 iunie să fie nu doar Ziua Copilului, ci și Ziua Verzarului la Rășinari.

„Ca în fiecare an, vedetele sunt copiii și această plăcintă dulce cu urdă și mărar, specifică Rășinariului: verzarul sau vărzarul. E vremea în care urda-i în cea mai bună condiție a ei, iar mărarul dă culoare plăcintei. De acolo, credem noi, vine și denumirea de verzar. Mulți îi spun vărzar și cei ce nu cunosc plăcinta se așteaptă să găseasca un gust sărat al unei plăcinte cu varză… dar iată că, de atâția ani, această plăcintă devine tot mai populară și tot mai îndrăgită, dincolo de granițele satului nostru drag. Și cine poate propaga cultura mai bine decât copiii? Aceste este motivul pentru care le dezvăluim acest “dulce” sănătos și sățios, tocmai de ziua lor, de Ziua Internațională a Copiilor”, transmit organizatorii.

Așadar, joi, 1 iunie, toți cei interesați se vor întâlni la orele 10:30, la Muzeul Etnografic Rășinari și vor începe ziua cu degustarea verzarului, plăcinta dulce cu urdă și mărar care are o tradiție de peste 100 de ani. La ora 11:00, se va juca o piesă de teatru pentru copii, după care, de la 12:00, urmează o drumeție ghidată în împrejurimile Rășinariului.

Pentru participare, trebuie doar să completați formularul Google!

Acest eveniment este organizat de Asociația Pensiunilor Agroturistice Rășinari și cofinanțat de Primăria comunei Rășinari prin Agenda Culturală 2023.

Răspunde