Dr. Ioan Drăghilă: Utilizarea țigării electronice menține dependența de nicotină sau chiar o amplifică

Dr. Ioan Drăghilă: Utilizarea țigării electronice menține dependența de nicotină sau chiar o amplifică

Luna mai – luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor, campanie derulată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, își propune să vină în sprijinul populației cu mesaje de conștientizare a efectelor pe care consumul de tutun le are pentru sănătate. În acest sens, medicii pneumologi din cadrul unității sanitare specializate în tratarea bolilor pulmonare răspund la diverse întrebări pe tema fumatului și a consecințelor dezastruoase pe termen lung pe care le produce asupra sănătății. 

Astfel, dr. Ioan Drăghilă, medic pneumolog, șef Secția Pneumologie II din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, vorbește despre țigările electronice, cât de nocive sunt pentru sănătate și în ce măsură înlocuirea țigărilor clasice cu țigări electronice sau dispozitive tip vaping ar putea ajuta o persoană să renunțe la fumat.

Ce sunt țigările electronice și cât de nocive sunt pentru sănătate?

Țigările electronice se prezintă sub două forme: pe de o parte dispozitive de inhalat vapori, vaping, ai unor substanțe lichide care conțin diverse arome combinate cu nicotină, iar, pe de altă parte, dispozitive care produc încălzirea tutunului la circa 350 de grade Celsius numite generic I.Q.O.S. (I Quit Ordinary Smoking), adică eu renunț la fumatul clasic, unde tutunul arde la peste 800 de grade și nu mai am parte de atâtea substanțe toxice, ci în cantități mai mici.

În ce măsură considerați că țigările electronice dau dependență?

Ambele tipuri de țigări electronice, prin faptul că au în conținut nicotină, creează dependență, nicotina fiind un drog. În prezent se afirmă că dependența de nicotină este la fel de dificil de tratat, fiind comparabilă cu cea dată de heroină din punctul de vedere al dificultăților de sevraj.

Care este diferența între fumatul clasic și cel electronic, din punctul de vedere al efectelor produse la nivelul sănătății plămânilor?

Deși impactul țigaretelor electronice asupra sănătății plămânilor pare să fie mai mic, începerea fumatului sau continuarea acestuia sub formă de dispozitive electronice nu este recomandată.

Ce boli sunt generate de consumul de țigări electronice?

Bolile generate de utilizarea țigărilor electronice sunt definite în prezent cu termenul de EVALI – termen din limba engleză, care tradus înseamnă boală pulmonară legată de utilizarea țigărilor electronice. Simptomele bolii pot fi: lipsa de aer, tuse, vomă, diaree, cefalee, dureri toracice, palpitații, febră, frisoane. S-au descris și cazuri mai grave, care au necesitat asistență în serviciile de terapie intensivă, iar din nefericire, unele au ajuns la intubație sau chiar la deces.

Cât de nocivi sunt vaporii generați de țigările electronice în spațiile închise, pentru persoanele din jur?

Vaporii generați de țigările electronice în spațiile închise sunt nocivi pentru persoanele din jur. Organizație Mondială a Sănătății (O.M.S.) sugerează interzicerea utilizării țigărilor electronice în spațiile închise, folosite și de către alte persoane.

Tot mai mulți tineri, chiar de la vârste foarte scăzute încep să utilizeze dispozitive tip vaping cu arome fructate, de diverse tipuri. Mulți dintre aceștia le utilizează cu acordul părinților, care consideră că sunt inofensive, dacă nu conțin nicotină. Care este părerea dumneavoastră cu privire la acestea, în ce măsură sunt un pericol pentru sănătate?

Chiar dacă se susține că există substanțe cu arome fructate, fără nicotină, care pot fi folosite de către tineri, există totuși două riscuri: substanțele vapate pot antrena un efect dăunător asupra plămânului, mai ales dacă acestea conțin derivați de vitamina E (despre care se afirmă că au fost retrase). În al doilea rând, acest tip de fumat, deschide anticamera utilizării preparatelor cu conținut de nicotină, care ulterior antrenează dependență. Dependența odată instalată menține statutul de fumător, cu toate consecințele acestuia pe termen scurt sau lung.

Considerați că înlocuirea țigărilor clasice cu țigări electronice sau dispozitive tip vaping ar putea ajuta o persoană să renunțe la fumat?

Deși inițial țigara electronică a fost concepută pentru a face sevrajul tabacic mai facil, ulterior s-a constatat că această ipoteză nu și-a atins țelul. Utilizarea țigării electronice menține dependența de nicotină sau chiar o amplifică și în plus menține gestica legată de fumat și tabieturile conexe fumatului. De exemplu, o cafea nu merge dacă nu este însoțită și de o „pipă”.

În final, vă rugăm să acordați câteva sfaturi utile cu privire la renunțarea la fumat.

Renunțarea la fumat este în general un proces complex, care trebuie să înceapă cu conștientizarea necesității de stopare a fumatului. Dacă în mintea fumătorului nu este conturată clar această decizie, se poate apela la consiliere psihologică. În unele situații, dacă se impune, se poate apela la terapie de substituție nicotinică, cu plasturi asociați sau cu gumă de mestecat sau spray-uri cu nicotină. Pare cea mai logică metodă, cu mai puține efecte nedorite. Deși utilizarea unor medicamente sub formă de tablete rămâne o soluție pentru unele cazuri, trebuie luate în calcul și potențialul unor efecte secundare sau contraindicații, dar, pentru a nu ajunge la dificultățile legate de sevrajul tabagic, cel mai bine e să nu ne apucăm de fumat sau să nu ne reapucăm de fumat. Pentru prevenirea recidivelor un element important în strategia terapeutică îl reprezintă conștientizarea ideii de menținere a statutului de nefumător dobândit uneori cu insistențe majore.

Răspunde