„Cărările trecutului”, prin Transilvania și Maramureș

„Cărările trecutului”, prin Transilvania și Maramureș

Frumusețea nealterată a satelor românești aflate în interiorul arcului carpatic este redată într-o expoziție fotografică semnată de doi fotografi britanici de excepție.

În 2019, Daryl și Judy Ford (cunoscuți ca Dapper & Jude) au călătorit din Marea Britanie în Maramureș și Transilvania pentru a fotografia comunități rurale îndepărtate. Au fost captivați de căldură și înțelepciunea oamenilor pe care i-au întâlnit, în special a celor care încă urmează un stil de viață tradițional și păstrează frumusețea pământului lor. Aceste comunități oferă o perspectivă asupra unui mod de viață care a devenit rar în Europa. Daryl realizează mai frecvent fotografii alb-negru, iar munca sa este adesea mai dinamică, în timp ce Judy preferă culoarea și se concentrează pe momente și detalii mai liniștite.

În 2020, Judy a primit o bursă oferită de Societatea Regală Fotografică din Marea Britanie pentru a produce un eseu foto despre femeile acestor comunități. Această lucrare a fost publicată în presa națională, prestigiosul ziar The Guardian și Jurnalul Societății Regale de Fotografie în 2022.

Scopul pe termen lung al acestui proiect este de a spune povestea acestor oameni și de a comunica înțelepciunea încorporată în cultura tradițională.

Expoziția „Cărările trecutului” a fost prezentată anul trecut la casa din Viscri a monarhului britanic, Carol al III-lea, iar acum ajunge la Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Asociația „Centrul Memorial dr. Telea Bologa”. Vernisajul va avea loc luni, 22 mai, la ora 14.00, după care expoziția va putea fi admirată până pe 16 iulie, zilnic, între orele 8:00-20:00.

Răspunde