La faza judeţeană a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” s-au înscris, anul acesta, 79 de elevi din 29 unități școlare, conexe sau ateliere individuale care provin din opt localități sibiene.
Evenimentul, ajuns la ediţia a XXVI-a, este organizat de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, în zilele de 18 și 19 mai.
Prima zi a competiției este dedicată secțiunilor pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn și pictură naivă, iar proba se va desfășura în sala de conferințe de la Hostel Diana, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În cea de a doua zi, la Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA, în Sala AUDITORIUM și Sala CHANGES, copiii se vor întrece la: țesut la război orizontal, împletit ciucuri pe lemn, țesut ciucuri pe chelteu, cusut, brodat, confecționat port popular, dantelă cu suveica, croșetat, confecționat opinci, prelucrare piele/împletit bice, pirogravură, sculptat icoane de vatră, mobilier pictat, olărit, modelaj lut, confecționat măști.
„La concurs participă copii cu vârsta între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban. Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului. Prezenţa în concurs este aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent”, a precizat muzeograful Elena Găvan.