Albinele, vedetele lunii mai la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Albinele, vedetele lunii mai la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Oferta educațională a Muzeului ASTRA în luna lui Florar pune accent pe importanța albinelor din cele mai vechi timpuri până astăzi, în contextul în care 20 mai este declarată Ziua Mondială a Albinelor.

Activități diverse cu tematică apicolă vor fi susținute de muzeograful Liviu Velțan, în perioada 15-28 mai.

„Ziua Mondială a Albinelor va fi marcată printr-o a doua ediție a unor animații și ateliere pedagogice cu tematică apicolă în care educăm şi ne educăm în spiritul principiilor de protecție a sănătății planetei şi a sănătății umane prin intermediul produselor apicole sau apiterapeutice. Vom ține seama şi de ceea ce înseamnă diversitatea vieții şi rolul albinelor în acest proces fundamental. Legătura lor extrem de diversă în aspectele vieții, ecologie, rolul lor ca şi bioindicatori pentru zone încă nepoluate, câte or mai exista… plasează albinele în poziția imbatabilă a celor mai puternice insecte atât din punct de vedere simbolic, cât şi practic.

Prima ediție, din 17-28 octombrie 2022, a fost bine primită, iar continuarea o aşteptăm în primul rând pentru creşterea unui nivel de conştientizare asupra rolului insectelor protectoare ale Pământului.

Povestea se va țese păstrând legătura cu trecutul apicol arhaic cu rolul lor pentru binele unor zone tradiționale, cu dezvoltarea bazei melifere principale şi mai ales cu simbolul plin de sens al lor şi al produselor lor pe multiple planuri ale vieții tradiționale şi moderne, de la grădina bunicilor până la cele mai moderne stupine ale prezentului.

În 20 mai 2023, o să-i cinstim pe înaintaşii care au pus pe picioare, au diversificat, dus mai departe şi mai ales au protejat cum au ştiut ei mai bine albinele şi stupăritul prin lucrări de popularizare sau ştiințifice unde latura practică, dar şi tehnica apicolă devin de multe ori etalon în evoluția apicolă românească, chiar la nivel mondial. În egală măsură, sunt de amintit şi înaintaşii străini de origine, acei părinți fondatori ai domeniului de unde de multe ori stuparii români au luat informații pe care unii au ştiut să le reinterpreteze, rebreveteze sau popularizeze spre buna dezvoltare a stupăritului autohton”, a explicat Velțan.

Ziua Mondială a Albinelor este marcată în fiecare an la 20 mai, pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Janša (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773), considerat un pionier al apiculturii moderne. Sărbătoarea a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Slovenia.

Carla Mucavi, director Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO): “Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii… Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării.”

Răspunde