Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor și Ziua Bibliotecarului din România, sărbătorite la Biblioteca ASTRA

Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor și Ziua Bibliotecarului din România, sărbătorite la Biblioteca ASTRA

În fiecare an, la data de 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Mondială a Cărții și Drepturilor de Autor, dar și Ziua Bibliotecarului din România. Este un moment de celebrare a lecturii, a cărții și, deopotrivă, o sărbătoare a tuturor celor care își dedică energia, timpul și priceperea pe drumul cărții, de la concepere la cititor, conectând oamenii cu informația și cunoașterea: bibliotecari, autori, ilustratori, editori, traducători, tipografi, librari sau anticari.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, împreună cu Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, organizează luni, 24 aprilie, evenimentul „Carte | Bibliotecă | Librărie”, o dezbatere centrată pe importanța profesiei de bibliotecar sau librar și pe menirea în continuă schimbare a bibliotecilor și librăriilor în societatea actuală și viitoare. În acest context, subiectele abordate vor viza: consumul de lectură, piața de carte, apetitul și preferințele utilizatorilor pentru lectură, facilitarea accesului publicului la resursele documentare, multiplele provocări determinate de evoluția tehnologică și relația cu alți actanți din domeniul cultural și educațional.

În cadrul evenimentului, sunt invitați la dialog: Valer Cosma, directorul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Monica Buzaș, coordonatoare a Bibliotecii din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Corina Hopârtean-Cioltei, coordonatoare a Bibliotecii din cadrul Institutului Academiei Române de Studii Socio-Umane, Daniela Muntean, coordonator al Centrului de Informare și Documentare în Etnologie „Cornel Irimie” al Complexului Național Muzeal ASTRA, Alexandru Munteanu, coordonator al Bibliotecii din cadrul Muzeului Național Brukenthal, Nicoleta Gheorghiu, coordonatoare a Librăriei Humanitas „Constantin Noica” Sibiu, Andreea Tărnăuceanu, coordonatoare a Librăriei Cărturești Sibiu și Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Vor participa, de asemenea, profesioniști din domeniul științelor informării și documentării și bibliotecari din bibliotecile sibiene.

Evenimentul „Carte | Bibliotecă | Librărie” va avea loc în data de 24 aprilie, la ora 14:00, în spațiul American Corner Sibiu, situat la etajul 5 al Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Instituită de UNESCO în anul 1995, Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor reprezintă un prilej de celebrare a cărții, de încurajare a lecturii și de promovare a celor care activează în cele trei sectoare majore din industria cărții – edituri, librării și biblioteci. În sfera literară, 23 aprilie are o semnificație aparte, ea marcând data la care au trecut în eternitate trei dintre autorii proeminenți ai literaturii mondiale: dramaturgul englez William Shakespeare (1564-1616), romancierul spaniol Miguel de Cervantes (1547-1616) și cronicarul peruvian Inca Garcilaso de la Vega (1539-1616).

Data de 23 aprilie marchează, începând din anul 2005, și Ziua Bibliotecarului în România, în semn de recunoaștere publică a prestigiului profesiei de bibliotecar și de apreciere a profesioniștilor care lucrează în biblioteci sau alte structuri info-documentare, a tuturor celor care fac posibilă întâlnirea între cărți și cititori.

Răspunde