Consilierii locali liberali propun acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Sibiu regizorului Dumitru Budrala, fondatorul Astra Film, pentru întreaga sa activitate artistică și pentru promovarea valorilor culturale sibiene.
Proiectul inițiat de grupul consilierilor PNL se află pe ordinea de zi a ședinței ordinare de vineri, 28 aprilie.
Regizor, producător, fotograf și director de imagine, doctor în antropologie vizuală, Dumitru Budrala este propus pentru titlul de cetățean de onoare în anul în care cel mai apreciat proiect al său, Astra Film Festival, sărbătorește trei decenii.
„Astra Film Festival (AFF) împlinește anul acesta 30 de ani de la prima sa ediție, cea din 1993. Devenit unul dintre marile evenimente ale cinematografiei europene, Astra Film a adus beneficii extraordinare comunității sibiene, iar gestul nostru vine ca o recunoaștere firească a tuturor acestora. Dumitru Budrala este cel care a imaginat AFF, este omul căruia i se datorează creșterea și calitatea de astăzi a festivalului, dar și reușita misiunilor ambițioase pe care festivalul și le-a asumat (Astra Film Junior, Doc School, Romania Open și foarte multe altele). Dumitru Budrala are alături o echipă pentru performanțele căreia merită, de asemenea, aprecieri. Pentru noi, în realitate, Dumitru Budrala este deja cetățean de onoare al Sibiului. Anul acesta reprezintă doar un bun moment ca el să primească și oficial acest titlu”, au explicat semnatarii proiectului, consilierii locali Adrian Bibu, Alexandru Dumbravă, Tiberiu Drăgan, Corina Dăncilă, Ciprian Fulea, Monica-Adriana Munteanu, Adrian Vlașcu, Emil Taslovanu și Mihai Onițiu.
Ambasador cultural al Sibiului
Absolvent al Academiei de Științe Economice București, Dumitru Budrala a studiat cinematografia la Institut National Superieur des Arts du Spectacle (INSAS) Bruxelles şi a devenit doctor în antropologie vizuală al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca. Începându-şi cariera de cercetător ştiinţific la Complexul Naţional Muzeal Astra, Budrala este directorul Astra Film Sibiu, fondator al Festivalului Internaţional de Film Documentar Astra Film, membru fondator al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, realizator de filme documentare, membru al juriului la festivaluri internaţionale de film. Festivalul Astra Film aduce în fiecare an la Sibiu producţii valoroase din întreaga lume, iar mai tânărul Astra Film Junior este primul şi cel mai amplu program de educaţie audiovizuală prin film documentar din țara noastră, fiind foarte apreciat de elevii sibieni. În calitate de regizor, realizator de filme documentare şi director de imagine, Budrala a
semnat producţii care au ilustrat istoria şi prezentul Sibiului și regiunii: „Sibiu 825″ (2017), „Sibiu-Hermannstadt – oraş al culturii, oraş al culturilor” (2006), „Sibiu-Hermannstadt” (1999), „Blestemul ariciului” (2004), „Judeţul Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei” (2014), „Transalpina, Drumul Regilor” (2016), „Satul de demult” (2012), „Ultimii păstori” (2010), „Tezaure Umane Vii” (2001, 2002, 2003), „Cântecele Munţilor ’95” (1995), „Arta germană în Transilvania” (1994), „Junii” (1981 ).
„Filmul ‘Sibiu 825’ a fost produs de domnul Budrala cu sprijinul financiar al Primăriei Sibiu şi este o carte de vizită a oraşului, ilustrând cele peste 8 secole de istorie ale Sibiului, precum şi imagini deosebite şi artistice din Sibiul de astăzi”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.
Dumitru Budrala este şi un erudit fotograf. Pe lângă expoziţiile de fotografie la care a participat sau pe care le-a organizat în mai multe oraşe europene, a produs şi albume de fotografie precum „Judeţul Sibiu, Poarta de sud a Transilvaniei” (2014), „ASTRA Museum” (2007), „Ultimii păstori” (2006), „Momente din istoria filmului antropologic” (2005).
Are în palmares Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2019), Diploma de onoare din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru contribuţia deosebită la Programul „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007″, „Meritul Cultural” acordat de Preşedinţia României, distincția de Cetătean de Onoare al Județului Sibiu (2020), Premiul Uniunii Cineaştilor din România (2018), Premiul pentru cel mai bun film documentar – Docupolis Barcelona 2005, Marele Premiu Film.doc2, Menţiune specială la lnternational Film Festival Belgrade 2005, Cel mai bun film documentar, Film.dok1 , România, 2004, Măslina de argint, Kalamata – Grecia, 2000, Marele premiu DaKINO, Bucureşti, 1999, Premiul „Îngerul de la Prohor” pentru cel mai bun film documentar, Belgrad 1998, Premiul de excelenţă la categoria Artă & cultură pentru cel mai bun proiect cultural al anului 2002, 2007, 2012 la Gala Premiilor Societăţii Civile pentru Astra Film Festival, nominalizări în cadrul a zeci de festivaluri internaţionale de film din Europa, America şi Asia, fiind finalist în aproape 40 de astfel de competiţi cu producţiile sale.