Poftă de pește proaspăt în Muzeul ASTRA

Poftă de pește proaspăt în Muzeul ASTRA

Peste 1.500 de vizitatori din Sibiu, dar și din alte zone ale țării, din Germania sau chiar din Statele Unite au răspuns la chemarea peștelui proaspăt prins și gătit în Muzeul ASTRA, după rețete tradiționale din Delta Dunării.

Astăzi, la Târgul de țară s-a gătit storceag de somn, plachie de crap cu mămăligă și icre de crap.

Cum s-au pregătit gazdele și cum s-au simțit oaspeții muzeului, aflați din reportajul nostru!

„Toate preparatele tradiționale care se fac astăzi aici, la Târgul de țară, sunt din rețete învățate de la oamenii Deltei. Avem storceag – ciorbă albă de somn – cu verdețuri și plachie de crap cu legume și crap la cuptor. Peștele este de aici, foarte aproape, din lacul muzeului. Este pește proaspăt, pescuit acum o zi, care a fost pregătit după aceste rețete, dând un gust foarte bun preparatelor. Așa cum, înainte, lângă gospodăria tradițională era întotdeauna o mică grădinuță pentru verdeață și pentru legumele care se puneau într-o ciorbă pe care voiai s-o faci repede. Așa avem și noi aici, prin programul Târgul de țară, avem amenajate aceste grădini în care avem pătrunjel, leuștean, tarhon, când vremea va fi mai caldă se vor pune roșiile, castraveții, fasolea pe harac sau fasolea oloagă, tot ceea ce era într-o grădinuță pe lângă casă și se puteau folosi verdețurile foarte proaspete, nu doar cele aduse din câmp. Iar pentru preparatele de astăzi, pătrunjelul, mărarul și usturoiul verde au fost luate de aici, de foarte mică distanță, doar 100 de metri de locul unde se gătește, așa cum și viața tradițională înainte avea distanțe foarte scurte între ingrediente și mâncarea preparată.
Cei interesați pot veni să-i urmărească pe bucătari, să vadă toate ingredientele, care sunt naturale, multe dintre ele fiind din grădinile muzeului, mai ales verdețurile care dau gustul de prospețime, pe lângă vitaminele pe care le conțin. În afară de a-i urmări pe bucătari, vizitatorii au și rețetele afișate, de unde se pot informa”, ne-a spus Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

Storceag

Ingrediente:

  • 200 g somn tăiat în cubulețe
  • 4 cartofi
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 țelină mică
  • 200 g smântână
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 1 linguriță sare
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură leuștean
  • 1 linguriță oțet

Mod de preparare

  1. Într-o oală, se călește morcovul în puțin ulei, pentru culoare, apoi se adaugă țelina și ceapa. Când s-au călit, se toarnă apă și se lasă la fiert pentru 15-20 minute.
  2. Se adaugă cartofii și se lasă să fiarbă câteva minute.
  3. Când încep cartofii să se facă, se pune și somnul, care trebuie sărat puțin înainte.
  4. Se adaugă oțet, atât pentru gust, cât și pentru a da fermitate cărnii de pește.
  5. Când peștele este gata fiert (maxim 10 minute), se drege ciorba cu smântână și ou.
  6. Se presară verdeață la sfârșit, după preferință.

Plachie de pește

Ingrediente:

  • 1 kg pește proaspăt gata curățat (somn, știucă, crap)
  • 6 cepe
  • 2 ardei grași de diferite culori
  • 300 ml suc de roșii/bulion
  • 1 l ulei
  • sare și piper după gust
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură leuștean

Mod de preparare

  1. Se porționează și se sărează peștele proaspăt. După aproximativ o oră, se dă prin făină și se pune în uleiul încins, până ce va prinde o crustă aurie.
  2. Între timp, se pregătesc legumele: ceapa tăiată solzișori, ardeii de diverse culori tăiați cubulețe, roșiile tăiate cuburi și, nu în ultimul rând, suc de roșii sau bulion.
  3. Legumele puțin călite se vor fierbe în sosul de roșii, căruia i se adaugă sare și piper după gust. Când sosul este făcut, se pune în tavă împreună cu peștele și se dau la cuptor.
  4. Se presară pătrunjel sau leuștean verde și se servește cu mămăliguță fierbinte și un ardei iute.

Și pentru că peștele „înoată” cel mai bine cu vinul alb, am cerut o sugestie celor de la Eco Zen Boutique, din Târgul de țară. „Vă recomandăm două podgorii: una din zona Drăgășani, o Crâmpoșie selecționată, cealaltă din zona Bistrița, Lechința-Valea Ascunsă, un Chardonnay. Se asociază cu preparate din pește foarte bine”, a fost de părere Alexandru Selyem.

Răspunde