În Joia Mare, numită la români și Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, sau Joimărița, se prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda. În seara acestei zile, creștinii merg la biserică la Denia celor 12 Evanghelii.
Dar este și ziua în care se înroşesc ouăle. Tradiția spune că ouăle înroșite sau împistrite în această zi nu se strică tot anul. Cojile de ceapă, zeama de sfeclă, frunzele de măr sau corn, coaja de prun, măceș sau arin dădeau nuanțe de roșu. Aliorul, brândușele, frunzele de mesteacăn, coaja de păr, socul, sunătoarea sau șovârful iscau străluciri de galben și auriu, viorelele colorau ouăle în albastru, iar verdele se ivea din fierberea lor în zeamă de muguri de măr pădureț, coajă de arin sau măr dulce, frunze de nuc sau flori precum drobița, răchițica și ruja. Toate aceste plante erau culese după un anumit ritual, în momentele cele mai favorabile din an, păstrate cu grijă până în Săptămâna Patimilor și pregătite după rețete ce nu aveau voie să dea greș.
Unele gospodine puneau pe ouă o frunză, apoi le legau într-un ciorap subțire și așa le fierbeau, ca sa iasă „cu model”. Luciul li se dădea ștergându-le, după ce s-au fiert, cu slănină sau cu untură.
Superstiții, legende și tradiții din Joia Patimilor
Creștinii amintesc de câteva legende referitoare la înroșirea ouălor. Cea mai cunoscută spune că, întâlnindu-se cu fariseii, Maria Magdalena le-a spus că Hristos a înviat. Iar ei au răspuns că atunci va învia Hristos, când se vor înroși ouăle din coșul ei. Și îndată, ouăle s-au făcut roșii. Altă legendă spune că, sub crucea pe care a fost răstignit Hristos, Maria Magdalena a pus un coș cu ouă și ele s-au înroșit de la sângele ce cădea din rănile Domnului.
Referitor la tradițiile și superstițiile românilor legate de această zi, amintim câteva regăsite în mai toate zonele țării.
Nu se aduc flori galbene în casă că nu se mai ouă găinile.
Femeile în vârstă spală picioarele celor tineri din casă.
La biserică, când se citesc cele 12 evanghelii, să se facă un nod la baieră pentru fiecare evanghelie citită, și așa se va scăpa de bolile avute.
Fetele tinere fac 12 noduri la o ață; la fiecare nod se pune o dorință și când aceasta s-a împlinit, nodul se desface. Ața se ține ascunsă sub pernă.
Nu se spală rufe.
La femeile care nu au terminat de tors cânepa, vine Joimărița sa vadă de ce nu au lucrat. Iar dacă le prinde dormind, le va face neputincioase să lucreze tot anul.
În Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare.
Se fac în curți sau la morminte focuri pentru morți din boz sau nuiele.
În unele sate se strigă peste sat. Flăcăul satului comunică abaterile fetelor și feciorilor din Postul Mare.
Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA