Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România prezintă, în perioada estivală, o expoziție specială intitulată „Libertate religioasă ca motiv al migrației. Personalități ale Transilvaniei secolelor XVI – XX”.
Vernisajul va avea loc vineri, 5 mai, la ora 18.00, în Sala Terasă a Centrului de dialog și cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu.
Expoziția tematizează imigrația confesională în Transilvania în perioada Principatului și sub dominația habsburgică, privind până spre secolul XX.
„Odată cu expansiunea Imperiului Otoman în secolul al XVI-lea, Transilvania a fost scoasă de sub controlul Habsburgilor pentru o perioadă mai lungă și a dezvoltat o viață politică și religioasă proprie, toleranța față de orientările Reformei conducând la instituirea libertății religioase. Valurile de imigrație confesională din provinciile controlate de Habsburg au sporit numărul celor luterani, de Confesiune Augustană, alăturându-se ‘sașilor’ din sudul Transilvaniei, în schimb, societatea transilvăneană în ansamblu a beneficiat de progresul juridic, economic și cultural implicit”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Expoziția, concepută de coordonatoarea muzeului, Heidrun König, face parte dintr-un proiect de cooperare internațională a zece muzee care cercetează subiectul „Istoria migrației protestante” și este sprijinită financiar de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Landul Carintia din Austria și Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu.
Până la 30 octombrie, această expoziție – precum și expoziția permanentă a Muzeului Bisericii Evanghelice – va putea fi vizitată în zilele de luni până sâmbătă, între orele 10.00 și 17.00.