Gust de primăvară! Ciorbă de leurdă á la Chef Tiberiu Csiszer

Gust de primăvară! Ciorbă de leurdă á la Chef Tiberiu Csiszer

Mai șchiopătat, mai cu un vânt tăios, mai cu niscaiva fulgi de zăpadă, dar primăvara s-a strecurat ea cumva prin zilele lui Martie și cum-necum a împânzit pădurea cu trufandale: leurdă și urzicuțe. Azi e despre leurdă, această plantă minune, pe care nutriționiștii o laudă pentru beneficiile ei, iar bucătarii o întruchipează în mâncăruri felurite.

În pădure, leurda e încă fragedă și numai bună de cules și de așternut în farfurie. Am avut poftă de gusturi proaspete de primăvară, așa că l-am întrebat pe Chef Tiberiu Csiszer din Mediaș ce ne poate recomanda.

„La mine, primăvara vine după ce răsare leurda în pădure! Nu mă iau după meteo sau după alinierea planetelor. E simplu: dacă e leurdă în pădure, atunci e clar, primăvară! E drept că e mai capricioasă în acest an, dar nu e o problemă. Și dacă tot e primăvară, eu cred că merge o ciorbă de leurdă, din pădurile care înconjoară Mediașul, dar bineînțeles, care se găsește și în alte păduri. Gustul face toți banii, merită din plin și garantez! Ce să mai spun, că ingredientul principal e gratis… Faci o mică plimbare în pădure, respiri aer curat și te întorci acasă cu leurdă, numai bună de pus într-o ciorbă”, crede Tiberiu Csiszer. „E o ciorbă de primăvară, aromată, foarte gustoasă și sănătoasă, care se face foarte ușor și repede, în maxim 20 de minute. Vă doresc pofta bună!”, a adăugat bucătarul medieșean.

Ciorbă de leurdă

Ingrediente:

  • leurdă (la sugestia bucătarului, cu cât mai multă, cu atât mai bine și mai gustoasă ciorba)
  • ceapă verde (o legătură)
  • 1 morcov dat pe răzătoare
  • sare, piper, după gust
  • pentru liezon: 2 linguri de făină, lapte și 2 gălbenușuri

Mod de preparare:

  1. Leurda se spală bine, sub jet de apă rece. Dacă e mare, se rupe în două.
  2. În prima fază, se călește puțin morcovul răzuit și ceapa verde (doar frunzele, fără tulpină) în foarte puțin ulei. Apoi se adaugă leurda. Cam 1 minut, leurda se lasă la călit, să se amestece toate aromele, apoi se adaugă apă (pentru eficiență puteți folosi un fierbător, să aduceți apa la temperatura de fierbere).
  3. După ce au fiert legumele, se condimentează cu sare, piper și se adaugă oțet, după gustul fiecăruia.
  4. Urmează adăugarea unui liezon din 2 linguri de făină, lapte și 2 gălbenușuri de ouă. Ingredientele se amestecă bine, apoi se adaugă puțin lichid din ciorbă și când se aduce cam la aceeași temperatură se adaugă în oala de ciorbă și se amestecă bine până dă un clocot.
  5. Din cele 2 albușuri rămase, se face o paparadă, într-o tigaie, se adaugă și ea în oală și se mai lasă încă 1 minut la fiert.

Bucătarul recomandă servirea ciorbei de leurdă cu pâine prăjită și, musai, ardei iute murat.

Răspunde