„De 20 de ani, prin intermediul parteneriatului bilateral între două regiuni europene, cu sprijinul Reprezentanței pentru chestiuni de Parteneriat, unică în România, Regiunea Centru și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru realizează împreună cu landul Brandenburg schimburi de experiență avantajoase, creează și participă la activitățile rețelelor europene și organizează evenimente de specialitate prin care promovează idealul comun european, privind conviețuirea și parteneriatul axat pe dezvoltare comună”.
Aceasta a fost concluzia la care au ajuns cei peste 60 de experți germani și români în cadrul conferinței internaționale organizate ieri la Potsdam – în landul Brandenburg, Germania – cu ocazia împlinirii a două decenii de când a debutat această cooperare bilaterală. Organizată de Cancelaria de Stat a Landului Brandenburg, sub înaltul patronaj al ES Adriana Loreta Stănescu, ambasadorul României în Germania, și cu sprijinul Ministerului de Finanțe și pentru Afaceri Europene (MdFE) al landului german, conferința a adus la aceeași masă decidenți politici și experți care au discutat despre felul cum parteneriatele pot schimba fața Europei întunecate de război.
Tema propusă a acestei întâlniri aniversare a venit în contextul crizelor care au lovit continentul nostru în ultimii ani. O economie șubrezită de influențe internaționale din est și din vest, o criză sanitară fără precedent și un război murdar la granița estică a Europei, au făcut oamenii tot mai sceptici și mai înspăimântați. De aceea, principalul subiect propus l-a reprezentat cooperarea: ”Acasă, în Europa: Gestionarea comună a crizelor – 20 ani de cooperare Centru-Brandenburg”.
Conferința, desfășurată în sala de festivități a Cancelariei de Stat a landului german, a fost moderată de conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul MdFE Brandenburg, iar importante mesaje de susținere au venit din partea ES ambasador Adriana Stănescu, precum și prin intervenții video de la ES Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România, dar și de la Katrin Lange, ministru de Finanțe și pentru Europa din Brandenburg, care și-a anunțat vizita de lucru în Regiunea Centru la sfârșitul lunii iunie.
Regiunea Centru a fost reprezentată de conducerea Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru, a Consiliului Județean (CJ) Alba, a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, precum și de experți din diferite domenii socio-economice, din educație și din cadrul ADR Centru. Simion Crețu, director general ADR Centru, a pus accent pe rolul parteneriatelor în dezvoltarea de relații de încredere și respect între națiuni care au pornit din crepusculul comunist către o dezvoltare sănătoasă pe principiul libertății și egalității europene. ”În condiții oarecum similare cu situația conflictuală existentă acum în estul extrem al Europei, acum 20 de ani orice parteneriat extern era privit cu suspiciune. Totuși, Regiunea Centru a ales ca Landul Brandenburg să ne fie mentor. Ne legau mai multe: istoria recentă a Estului Europei după al Doilea Război Mondial și o istorie mult mai veche o conviețuire pașnică și corectă, timp de opt secole, între români și germani. Muncind împreună cu experții germani am descoperit ce înseamnă rigoarea, ce înseamnă programarea și planificarea atentă a activităților. După două decenii de colaborare, avem dovada faptului că am ales bine și că parteneriatul nostru merge înainte!”, a precizat Crețu.
La acest aspect s-a referit și Matthias Platzeck – fost ministru-președinte al landului german în perioada când a demarat această colaborare – arătând cum acest ”examen unic” dat de două regiuni relativ sărace din estul Europei a dovedit că poate deveni ”un exemplu pentru începutul unui nou tip de parteneriat într-o Europă a cetățenilor”.
La rândul său, Ion Dumitrel, președintele CJ Alba și vicepreședinte al CDR Centru a subliniat că ”landul Brandenburg este primul partener german cu care Regiunea Centru a colaborat, după schimbările de regim politic și economic ce au marcat profund ambele țări, la sfârșitul anilor 80, rămânând, de atunci, o prezență constantă și fidelă. Prin intermediul parteneriatului bilateral și mai ales prin intermediul Reprezentanței pentru chestiuni de parteneriat, deschisă în anul 2008, o structură unică în România, Regiunea de Dezvoltare Centru și Landul Brandenburg au menținut și diversificat continuu schimburi de experiență, au creat rețele de cooperare și informare, au realizat zeci de evenimente și proiecte comune, intrând chiar și în zona culturii și educației, ceea ce a făcut ca și cetățenii celor două regiuni să se cunoască mai bine și împreună să promoveze și să consolideze idealul comun european, privind conviețuirea și parteneriatul axat pe rezultate”.
Ulterior acestei Conferințe, delegația ADR Centru a avut, astăzi, o rundă de discuții la sediul MdFE Brandenburg cu experți germani pentru definirea unui proiect finanțabil din fondurile Comisiei Europene. S-a adus în discuție oportunitatea de cooperare între autoritățile administrației publice din regiunile partenere pentru a îndeplini cerințele Comisiei Europene în ceea ce privește: tranziția verde, utilizarea instrumentelor financiare europene și dezvoltarea schemelor de ajutor de stat pentru integrarea eficientă a investițiilor dedicate Cercetării-Dezvoltării și Inovării în implementarea programelor operaționale. Acest proiect este importat în contextul în care ADR Centru este Autoritate de Management (AM) pentru Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 și este necesar ca AM-urile să colaboreze pentru a găsi cele mai bune soluții de dezvoltare.