Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu, partener într-un proiect european

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu, partener într-un proiect european

În perioada 27 – 31 martie, un grup de patru elevi și patru profesori ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu a efectuat o deplasare în Svidnik – Slovacia, în cadrul proiectului Erasmus+ „Alătură-te pentru o viață fără prejudecăți”.

Proiectul finanțat de Comisia Europeană se implementează în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2023. Partenerii școlii sibiene sunt unități de învățământ din Bulgaria, Turcia, Grecia, Polonia și Slovacia.

„La această mobilitate au participat patru elevi – Lukacs Ștefan, Racolța Darius Mihai, Ivonic Ionuț Florian și Jugărean Ștefan Florin –  însoțiți de profesorii Miron Mihaela Elena, Dudaș Nela, Gîlea Mihaela și Năgăra Ramona. Motto-ul acestei mobilități a fost ‘Pentru o lume mai bună’, iar principala strategie – învățarea bazată pe proiecte pentru integrarea elevilor cu motivație scăzută pentru studiu și care sunt amenințați de abandon școlar timpuriu – cea mai tipică problemă cu care se confruntă partenerii noștri din Slovacia. S-au desfășurat jocuri de cunoaștere care i-au ajutat pe elevii din cele șase țări să se cunoască și să lucreze împreună, să le fie mai ușor să gândească ca o echipă, să se simtă incluși; atelierul  ‘Suntem toți oameni’ i-a ajutat pe elevi să lucreze împreună în echipe internaționale și să folosească limba engleză ca limbă comună, a încurajat conștientizarea tuturor elevilor cu privire la problemele celorlalți; au realizat cărți poștale pe tema ‘Pentru o lume mai bună’; și-au împărțit ‘brățările prieteniei’. Elevii din școala gazdă au pregătit un program cultural pentru o mai bună înțelegere față de diversitatea socială, lingvistică și culturală și au pregătit o prezentare ‘Fii inclus’, prin care ne-au arătat cum funcționează sistemul lor educațional de incluziune. La finalul săptămânii, s-a făcut o analiză și s-a discutat pe marginea activităților propuse în planul de implementare al proiectului. În cele cinci zile s-au atins obiectivele propuse. Gazdele au organizat activitățile în așa fel încât totul să se desfășoare într-o atmosferă caldă, relaxantă și în același timp profesională”, a precizat Mihaela Elena Miron, directorul CSEI Turnu Roșu.

Următoarea activitate va avea loc în Bulgaria, în luna mai. La această activitate vor participa atât profesori, cât și elevi din fiecare școală parteneră.

Răspunde