Atelierele „Comunicare și dezinformare în era digitală”, la Biblioteca ASTRA

Atelierele „Comunicare și dezinformare în era digitală”, la Biblioteca ASTRA

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și American Corner Sibiu, în parteneriat cu Ambasada SUA în România, Asociaţia Alianţa Internaţională a Jurnaliştilor Români (AIJR), Veridica și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) organizează seria de ateliere Comunicare și dezinformare în era digitală, cu tema „Fake News = Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică. Tehnici de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news”, susținute de jurnaliștii Marian Voicu și Cătălin Gomboș.

Atelierele „Fake News = Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică. Tehnici de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news” se adresează jurnaliștilor, specialiștilor în comunicare, studenților la științe politice, militare, sociale și umaniste, cadrelor didactice universitare. Tematica acestora cuprinde numeroase aspecte ale vieții socio-politice contemporane fundamentale pentru înțelegerea mecanismelor propagării știrilor false și combaterea acestora. Pornind de la faptul că stabilitatea societății, integritatea indivizilor și libertatea de exprimare sunt prejudiciate astăzi constant, atelierele prezintă aspecte teoretice ale dezinformării în contextul supra-tehnologizării informației și își propun să aducă, totodată, în discuție exemple și problematici care reflectă complexitatea contextului social și geo-politic, constituind un exemplu de bune practici în ceea ce privește educația media a noilor generații.

Atelierele sunt gratuite și vor avea loc în perioada 11-12 mai, între orele 10:00 – 16:00, la American Corner Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, str. George Barițiu, nr. 7, etajul V. Înscrierile se fac pe adresa de e-mail american.corner@bjastrasibiu.ro până la data de 8 mai, în limita celor 40 de locuri disponibile.

Program:

Joi, 11 mai, 10:00 – 16:00

  • Fake news, dezinformare și război informațional în ultimii 100 de ani. Aspecte teoretice. Narațiune și idiolect fake. Surse, canale de propagare, public țintă
  • Valurile de fake news 2013-2022: primul război ucrainean și atacul împotriva democrațiilor occidentale, pandemia, al doilea război ucrainean. Cum identificăm fake news & dezinformări? Narațiunile false. De ce sunt importante
  • Demontarea narațiunilor false. Context. Argumentație. Tipuri de narațiuni: politice, pseudo-științifice, bizare

Vineri, 12 mai, 10:00 – 16:00

  • Narațiuni și idiolect fake în România în valurile 2 si 3. Convertirea antivacciniștilor în pacifiști
  • Consecințele dezinformării. La ce ne putem aștepta? Ce e de făcut? Legislație, instituții, educație, media
  • Marile cicluri de narațiuni. România. Ucraina. Republica Moldova. Europa de Est. Occident. Diferențe și asemănări. Studii de caz

Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor, fondator si publisher Veridica. Lucrează de peste 25 de ani în televiziune şi radio, ca moderator și producător de diverse formate publicistice. Este producător la TVR. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. Cel mai recent film documentar este „Război și pace în Ucraina” (2019); ultimul volum publicat este „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism” (București: Humanitas, 2018, 2022). A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2014). Cel mai recent premiu internațional: UNCA 2015 – Medalia de aur a Asociației Corespondenților Organizației Națiunilor Unite, categoria „Ricardo Ortega Memorial Prize for Broadcast (TV & Radio) Media”, pentru documentarul „Exodul. O tragedie siriană” (2015).

Cătălin Gomboș lucrează ca jurnalist din 2001, este co-fondator și redactor șef Veridica. Între 2003 și 2008 a fost corespondent de război Radio România în Irak și Afganistan; interesul său pentru Orientul Mijlociu datează însă din perioada 1993 – 1997, când a locuit și a studiat în regiune. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România în Republica Moldova unde, începând cu primăvara lui 2011, a contribuit la înființarea și coordonarea Radio Chișinău. Este absolvent al Facultății de Științe Politice a Universității București și are un master la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, cu specializarea „Orientul Mijlociu – Limbi și culturi în contact”. A obținut mai multe premii și distincții, între care „Tânărul jurnalist al anului 2008”, acordat de Freedom House Romania, pentru reportaj scris, și Premiul Asociației Euro-Atlantice “Manfred Woerner” pentru corespondențe de război. Este autorul volumului „Piano Man în Casa Războiului: Însemnări din Irak și Afganistan” (București: Corint Books, 2021).

Răspunde