Muzeul ASTRA marchează, astăzi, nu numai Buna Vestire cu dezlegare la pește și semințe, ci și începerea anului apicol tradițional.
Muzeograf și apicultor pasionat, Liviu Velțan le oferă turiștilor un ghidaj special, astăzi, 25 martie, între orele 10.00 și 18.00, la gospodăria de agricultor din Desești, județul Maramureș, aflată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
„Ceea ce putem numi începutul anului apicol tradițional avea loc în luna martie în trei date distincte, fiecare cu specificul și simbolistica ei. Datele la care facem referire sunt 9, 17 și 25 martie, adică sărbătorile de Mucenici, Sfântul Alexie cel Cald sau Sfântul Alexie – Omul lui Dumnezeu, adică Alexiile, și Bunavestire din data de 25 martie. Datele de început ale anului apicol aveau un specific simbolic, dar și practic, adică în funcție de încălzirea mai timpurie sau mai târzie a vremii. Prin intermediul unui ghidaj deschis / atelier de discuții, scoatem în evidență specificitățile începutului de an apicol tradițional, dar și cele de evoluție tehnologică a unor principale tipuri de stupi vechi și moderni. Un rol deosebit deține, din acest punct de vedere, stupina din satul Mara, situată în gospodăria de agricultor din Desești – Maramureș. Prin vechime, model tipologic de stup și circulație în spațiu, această stupină devine un martor patrimonial de excepție. Ea constituie, în egală măsură, o etapă importantă în modernizarea apicolă a lumii rurale românești acolo unde această modernizare a avut loc”, a explicat Velțan.
Pe lângă apicultură, oaspeții muzeului au ocazia să afle mai multe și despre alte ocupații tradiționale. „În egală măsură, este importantă conexiunea stupăritului cu alte ocupații tradiționale, precum pomicultura. Localitatea Deseşti – de care ține şi satul Mara, de unde a fost adusă stupina – are o tradiție pomicolă, cu suprafețe întinse de livezi. Din acest punct de vedere, consider că legătura pomicultură-apicultură este mai mult decât clară prin intermediul procesului de polenizare a unor zone de livadă întinse unde stupii îşi găsesc locul. Stupina din satul Mara exact aşa a şi fost gândită, de fapt. O stupină staționară modernizată de grădină/livadă”, a mai adăugat muzeograful.