Pe drumul amintirilor, prin satul dispărut al copilăriei

Pe drumul amintirilor, prin satul dispărut al copilăriei

Atestat documentar în 1587, satul gorjean Găleșoaia era așezat pe valea râului Tismana. Astăzi, el nu mai există, dar povestea sa merge mai departe prin amintirile fiilor săi, iar ultima gospodărie salvată se află în Muzeul ASTRA.

Localitatea desființată ca urmare a exploatărilor miniere de la Rovinari era cândva un renumit centru al olăritului tradițional. O gospodărie de olar din Găleșoaia, ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea, supraviețuiește în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, iar acolo îl puteți întâlni uneori pe Ion Rătezeanu arătându-le copiilor câte ceva din meșteșugul pe care l-a învățat acasă, din tată în fiu. Meșterul a plecat 1972 din satul Găleşoaia şi a lucrat mulţi ani ca lăcătuş mecanic, însă după 1989 s-a apucat serios de olărit și a promis să facă asta până la ultima suflare.

O altă casă mutată din Găleșoaia se află la Muzeul arhitecturii populare din Gorj – Curtișoara.

„Cu unii dintre oamenii Găleşoaiei ne-am mai întâlnit în ultimii ani în Dumbravă. Olarul Ion Rătezeanu ne vorbeşte mereu cu modestie şi cu bunăvoință, dând formă, culoare şi semn lutului, cu speranța că într-o bună zi vom înțelege. Acum îl vizităm pe ulițele muzeului din Curtişoara, la o casă mutată din satul său natal. Tot aici îl regăsim, după mai bine de un deceniu, pe un alt fiu al Găleşoaiei, Ioan Nebel, cel care ne-a fost ghid mai demult pe ultimele bucăți de drum din sat. Olarul Dumitru Coneru este, de asemenea, o cunoştință veche. Îşi aminteşte pentru noi cum a învățat să transforme lutul cu ajutorul apei, aerului şi focului, dar mai ales prin intermediul unui dar care nu-i e hărăzit oricui: meşteşugul.

Găleşoaia era un sat de olari cu tradiții şi legende străvechi. Din el au supraviețuit câteva case, transferate la Sibiu şi Curtişoara, numeroase obiecte aflate în colecții din toată țara şi, la marginea hăului care a luat locul aşezării de odinioară, o bisericuță demnă, veghind crucile celor adormiți şi aşteptând ruga celor care se-ntorc să caute printre umbrele zilei noi nălucile unei copilării tot mai îndepărtate.

Cu alți oameni ai Găleşoaiei ne-am dat întâlnire în alte locuri, pe unde i-au purtat destinul şi urgia vremurilor. Ne vor spune, rând pe rând, cum era Găleşoaia. Iar noi, încet-încet, vom înțelege.

Cuvintele de azi, împletite cu cele de acum un deceniu şi cu altele chiar mai vechi, vor spune povestea Găleşoaiei într-o expoziție nouă, la cele două case transferate în Dumbravă, începând cu primele zile ale lunii iunie”, transmite Muzeul ASTRA din Sibiu.

Pentru a identifica din nou valorile culturale din România, în anul 2022 nu mai puțin de 35 de muzeografi din Muzeul ASTRA au întreprins cercetări de teren timp de 182 zile, în 142 de localități.

Răspunde