O casă de poveste! Din „Moara cu noroc”, în Dumbrava Sibiului

O casă de poveste! Din „Moara cu noroc”, în Dumbrava Sibiului

Unul dintre cele mai interesante monumente expuse la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este o casă adusă din comuna arădeană Almaș, aproape de locul unde se petrece nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici.

Construită din lemn de stejar, casa măsoară aproximativ 100 de metri pătrați și este cea mai mare de acest fel din muzeele în aer liber aflate în sud-estul Europei. Valoroasă prin dimensiunile sale, dar și prin frumusețea sa arhitectonică, datorită tehnicilor de construcție și decorațiunilor din lemn, toate făcute manual, cu unelte și metode arhaice, această casă „explică ce înseamnă durabilitate şi sustenabilitate, despre ceea ce am început să vorbim iar la nivel european”, susține Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

„Casa popească a familiei Miclea din Almaș, județul Arad, este remarcabilă prin istoricul construirii inițiale, în secolul al XVIII-lea în vechea vatră colinară a satului. Impresionează, apoi, prin etapele mutării sale la linie, în secolul al XIX-lea, adică spre centrul comunității actuale”, spun reprezentanții muzeului.

„Este o casă impresionantă. Specialiştii, cum ar fi Ion Godea, au spus că această casă are în jur de 300 de ani. Ea a fost mutată de trei ori până la ultima sistematizare obligatorie, făcută de Imperiul Habsburgic. Proprietarii acestei case erau oameni foarte înstăriţi, nu se ocupau numai cu agricultura, ci creşteau animale, în special porci. Şi când vorbim de porci, vorbim de Mangaliţa, până la încrucişările făcute după anii ’50. Erau turme întregi de Mangaliţa care cutreierau pădurile de stejar din zona depresionar-colinară a Ţării Zarandului spre Câmpia de Vest. Carnea era cerută de oraşele mari din apropiere, Arad, Timişoara, Oradea, dar şi de oraşele mici din proximitate”, a explicat Ciprian Ştefan pentru Agerpres.

De când se află în muzeu, casa din Almaș a devenit „vedetă”, istoria sa și tradițiile Țării Zarandului fiind ilustrate în Programul Centenar sau festivalul ASTRA Multicultural.

Răspunde