Pulpă de fazan cu ceapă umplută, țușpais de dovlecel și iaurt á la Chef Bogdan Corduneanu

Pulpă de fazan cu ceapă umplută, țușpais de dovlecel și iaurt á la Chef Bogdan Corduneanu

Carnea de fazan este o delicatesă în Banat, dar și dificil de gătit, ca orice carne de vânat. Maestrul bucătar Bogdan Corduneanu ne oferă rețeta de astăzi, punând în valoare carnea de fazan cu o garnitură inspirată din bucătăria tradițională bănățeană.

Fazanul se lasă la fezandat două zile cu tot cu pene. Fezandarea se face într-o cameră răcoroasă și are ca scop relaxarea musculaturii. După fezandare, se trece la jumulitul penelor, dar având grijă să lăsăm intactă pielea.

Facem un baiț din: 1 litru de apă rece, 100 g sare, o crenguță de cimbru, câteva boabe de muștar, ienibahar și 100 ml de vin alb sec.

Carnea trebuie să stea în acest amestec, care o va acoperi, și apoi se lasă la frigider minim 6 ore.

Pulpa de fazan am pregătit-o apoi pentru cuptor cu ierburi aromate, ulei de măsline, sare și piper, boia și puțin chimen mărunțit.

În cuptorul preîncălzit, a stat 13 minute la o temperatură de 175 de grade Celsius.

Ceapa umplută, specifică zonei Banatului, este o garnitură relativ dulceagă. În bucătăria bănățeană predomină sosurile dulci și fructate, dar și preparatele dulcege.

Alegem ceapă mare, una pentru o porție, și o punem la fiert aproximativ 20 de minute, în apă cu puțină sare, la foc potrivit.

Mai avem nevoie de:

  • măsline: 50g/porție
  • nuci: 20g/porție
  • pastă de tomate (paradaisă): 60g
  • un pahar de vin alb sec
  • sare
  • piper
  • zahăr: o linguriță
  • miez de pâine de la o felie/porție
  • făină: 170 g
  • lapte: 100 ml

Mărunțim măslinele și miezul de nucă. Amestecăm cu sare și piper. Miezul de pâine îl înmuiem în lapte și apoi îl adăugăm la măsline și nucă. Cu acest amestec umplem cepele fierte din care am scos miezul.

Facem un sos dulceag din pasta de roșii, adăugând zahărul, și lăsăm să fiarbă câteva minute, adăugând, dacă este necesar, puțină apă.

Punem sosul într-o tavă mică, apoi așezăm ceapa umplută și lăsăm la cuptor 15 minute la temperatura de 170 grade.

Pentru servire, se adaugă sos de iaurt.

Răspunde