Paella – un simbol culinar al Spaniei

Paella – un simbol culinar al Spaniei

Paella este unul dintre preparatele emblematice ale bucătăriei iberice.

Este o mâncare bogată în arome și ingrediente și poate fi adaptată în funcție de preferințele culinare ale fiecăruia.

Paella este un fel de mâncare care se prepară într-o tigaie largă și joasă, numită paellera. În general, această mâncare conține orez, pui, legume și fructe de mare. În funcție de regiune și de preferințele personale, paella poate conține și alte ingrediente, cum ar fi porc, carne de vită, creveți sau midii. De exemplu, paella vegetariană poate fi făcută cu legume proaspete, cum ar fi ardei, ceapă, mazăre, ciuperci și fasole verde. În cazul paella cu fructe de mare, se pot adăuga creveți, scoici, midii și calamari.

Desigur că poate fi gătită în orice zi a săptămânii, dar se spune că ziua tradițională de gătit paella este duminica. Acest obicei vine din faptul că paella se gătește în cantități mari și este împărțită între toți membrii familiei sau prietenilor, care se adună pentru a lua masa împreună.

Originea acestui preparat este neclară. Se pare că a fost gătit pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, în regiunea Valencia, dar nu este clar cine a inventat acest fel de mâncare. Există o legendă care spune că, în secolul al XIII-lea, oamenii care trăiau într-un oraș din apropiere de Valencia s-au ascuns în pădure pentru a scăpa de invadatorii mauri. Aceștia au luat cu ei toate alimentele pe care le aveau la dispoziție, cum ar fi orezul, legumele și carnea. În lipsa unei vase potrivite pentru a găti, oamenii au folosit o tigaie metalică numită „paellera” și au început să gătească toate ingredientele împreună. În cele din urmă, au ajuns la o mâncare delicioasă care a fost numită paella, după tigaia în care a fost gătită.

Pentru a obține o paella autentică și delicioasă, este esențial să se folosească orezul potrivit. În general, se folosește orezul bomba, un soi de orez originar din Valencia, care are o textură pufăitoare și absoarbe bine aromele. De asemenea, pentru a adăuga mai multă savoare și arome, se poate folosi și un amestec de mirodenii, cum ar fi șofranul, ardeiul iute, usturoiul și frunzele de dafin.

Paella poate fi servită la prânz sau la cină și poate fi însoțită de o salată sau de o porție de legume la grătar. Pentru a o savura în stil spaniol, se recomandă să fie servită împreună cu un pahar de vin roșu sau de bere rece.

Paella a devenit populară în întreaga lume și este adesea servită la restaurantele spaniole din afara țării. Deși necesită o anumită pregătire și atenție la detalii, odată ce este gătită corect, va fi o adevărată delicatesă pentru oricine își dorește să experimenteze bucătăria spaniolă.

Răspunde