Iarna pe uliță

Iarna pe uliță

Minunată este iarna pe ulița satului românesc! Peste 500 de vizitatori au ales, ieri, să se bucure de peisajul de poveste din Muzeul ASTRA.

Sibieni, abonați ai muzeului, turiști din alte colțuri ale țării sau chiar din străinătate au venit la plimbare să descopere căsuțele tradiționale, s-au întrecut la bulgăreală și săniuș, au plămădit oameni de zăpadă și au hrănit păsările care iernează în muzeu, dar cei mai curajoși au încercat un schi de tură și s-au convins că merge excelent.

„Venim cel puțin o dată pe săptămână la Muzeul ASTRA. Am adus și sania, că venim în fiecare an la derdeluș în muzeu”, a explicat o mămică din Sibiu. Pentru turiștii din sudul țării, surpriza a fost și mai mare. „Noi căutăm casa de pe bancnota de 10 lei. E foarte frumos și peisajul și drumul ăsta acoperit cu zăpadă. Noi venim dintr-o zonă unde e deja foarte cald, de la -5 grade la -17 e diferență foarte mare. Urmează bulgăreala, e în program!”, a spus un tânăr din Olt. „Un loc foarte frumos, îmi plac foarte mult vechile case, dar și zăpada e diferită de cea din Spania”, este de părere un turist iberic. Pentru familiile tinere, aleile muzeului sunt perfecte pentru o plimbare în natură. „E frumos! Ne-am făcut abonament și am zis să venim în fiecare lună, să vedem schimbările. E foarte fain acum că-i liniște, nu ne așteptam să fie așa liniște și pace”, au mărturisit Sanyi și Corina.

„Turiștii beneficiază în primul rând de zăpadă, care a ajuns o raritate. Iernile din ultimii ani au fost mai puțin bogate în zăpadă și chiar ne temeam că anul acesta nu prea o să avem parte de ea. Din fericire, avem deja o săptămână bună de când a nins consistent în zona Sibiului și aici, în Dumbravă, stratul de zăpadă este generos și lumea se bucură, efectiv, de felul în care muzeul arată cu totul altfel în perioada aceasta, cu ajutorul zăpezii. Se fac și ghidaje în zăpadă, pentru că gospodăriile din Dumbrava Sibiului erau construite ca să adăpostească oamenii, să-i păzească de frig, să îi ferească – în sezonul rece, îndeosebi – de intemperii. Un ghidaj în perioada de iarnă face să se înțeleagă mult mai bine elemente ale locuirii.

Peisajul din Dumbravă, acum, cu zăpadă, este mult mai armonios, este mult mai prietenos în special pentru generațiile tinere. Sunt foarte mulți vizitatori care vin din alte țări sau din alte zone ale țării care încă n-au avut parte în această iarnă de zăpadă și sunt fermecați de modul în care arată satul românesc, aici, în Dumbravă, acum, colorat în alb. Permite, evident, nu doar vizitare și documentare, ci și jocuri. Sunt mulți vizitatori care au ales să vină cu sania și își plimbă copiii în muzeu. Sunt chiar câțiva care au venit cu schiurile și au încercat să facă o mică tură pe aleile din Dumbravă. Este, evident, bulgăreală, sunt oameni de zăpadă în toate colțurile… e o atmosferă foarte plăcută, plină de joc, de bucurie! Așteptăm, bineînțeles, primăvara, dar pe de altă parte, parcă ar fi bine să mai stea iarna puțin!”, a precizat Ovidiu Baron, directorul general adjunct al Muzeului ASTRA.

Răspunde