Grijă pentru prietenii înaripați

Grijă pentru prietenii înaripați

Vizitatorii celor două mari muzee din municipiul Sibiu, Muzeul ASTRA şi Muzeul Național Brukenthal, au ocazia ca, atunci când aleg să îşi petreacă timpul liber în aceste locuri, să ofere mâncare sănătoasă păsărilor sălbatice. Sub forma unor căsuţe în care se pun seminţele cu grijă alese, hrănitoarele pentru păsări reprezintă un motiv de dispută pentru specialişti: unii cred că păsările ar trebui hrănite iarna, alţii că ar trebui lăsate să se descurce singure, relatează Agerpres.

Ornitologul Tiberiu Tioc, profesor de biologie la Colegiul Naţional „Brukenthal” Sibiu, crede că speciile care sunt pe cale de dispariţie nu ajung la aceste hrănitoare, însă ele reprezintă „un lucru senzaţional de apropiere de natură, pentru că tinerii din ziua de astăzi, în special adolescenţii, nu mai sunt pasionaţi sau nu au contact atât de mult cu natura”. „Sunt un mod perfect de a cunoaşte mai aproape speciile care sunt în comunitate, în apropiere de noi”, a precizat Tioc pentru Agerpres.

Pâinea poate fi cel mai mare duşman al păsărilor, deşi mulţi oameni au tendinţa să le hrănească cu acest aliment, avertizează specialistul sibian. În schimb, păsările trebuie hrănite doar cu semințe și fructe. De pildă, mierla sau măcăleandrul consumă stafide și alte feluri de mâncare moale, în vreme ce pițigoiul preferă semințele de floarea soarelui. Cei care cumpără semințe pentru a hrăni păsările trebuie să se asigure că ele nu sunt tratate cu pesticide sau insecticide, nu provin din plante modificate genetic și nu sunt „lungite” cu prea mult grâu. Tiberiu Tioc le recomandă iubitorilor de natură să amplaseze în propriile grădini hrănitori – care se pot confecționa chiar din sticle de plastic – pentru a ajuta păsările să depășească mai ușor sezonul rece.

În centrul Sibiului, la Palatul Brukenthal, vizitatorii sunt invitați să aducă semințe pentru hrănitoarea de păsări, în timp ce Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului are patru hrănitori și le oferă turiștilor chiar și săculeți cu semințe. „Muzeul ASTRA propune vizitatorilor o acţiune specială de observare a păsărilor sălbatice din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, precum şi hrănirea lor pe timp de iarnă. Până la sfârşitul lunii februarie 2023, pasionaţii de activităţi în natură sunt aşteptaţi la intrarea principală pentru a primi pungi cu seminţe şi o hartă cu locul de amplasare a hrănitorilor în muzeu. După ce vor hrăni păsările, copiii vor fi recompensaţi cu o surpriză la poarta principală”, menționează Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.


Sursa: Agerpres

Răspunde