ChatGPT și terapiile naturale

ChatGPT și terapiile naturale

Mereu la curent cu noile tehnologii, dr. farm. Ladislau Rosenberg din Mediaș a încercat ChatGPT și a ajuns la concluzia că inteligența artificială nu este o modă, ci un instrument extrem de util pentru cercetare.

La „Dialogurile de pe Strada Cetății”, am stat de vorbă cu specialistul în terapii naturale pentru a afla mai multe despre interacțiunile sale cu ChatGPT.

„E un domeniu fascinant, extrem de interesant, în care poți primi o serie de informații utile într-un timp extrem de scurt. Ca toate sistemele de acest tip, oferă posibilități extraordinare, dar are și limite – una dintre acestea este că el conține date doar până la sfârșitul anului 2021, deci nu știe absolut nimic despre ce s-a întâmplat anul trecut sau anul acesta. Unii discută pro și alții contra utilizării sale, dar așa a fost cu toate cuceririle științei și tehnologiei, iar inteligența artificială este o parte a vremurilor noastre și va fi în viitor și mai marcantă. Am încercat să testez sistemul, de exemplu, în consilierea pacienților în ideea utilizării diverselor terapii naturale. Am creat, cu ajutorul acestui sistem de inteligență artificială, modele în care am interpelat despre un pacient virtual care suferă de hipertensiune arterială – așa cum suferă în viața reală foarte mulți pacienți de la noi din țară și la nivel mondial. Un alt model în care am utilizat ChatGPT a fost în obezitate – cauzele obezității, cum se poate ea trata cu ajutorul terapiilor naturale? O altă temă care m-a interesat este diabetul zaharat de tip 2, pentru a vedea cum putem utiliza informațiile pe care le primim în câteva secunde în consilierea pacienților care suferă de această boală extrem de larg întâlnită. Răspunsurile pe care le primești sunt generale. Poți intra în anumite detalii, dar sistemul are limite în informații. Este, de fapt, un fel de Google search. Dacă dai o căutare pe Google, primești aceste informații, însă ele nu sunt așa frumos adunate, grupate. Eu cred că, datorită faptului că trăim în perioada supercalculatoarelor cuantice, aceste sisteme AI vor pătrunde tot mai mult în activitatea noastră, în dezvoltarea diverselor modele de cunoaștere. Rolul lor este deosebit de important. Folosit în mod rațional, de către oameni competenți, ChatGPT ne pot ajuta să progresăm foarte mult. Trebuie să discernem informația. Totuși am constatat că, în toate cazurile, ChatGPT a menționat: apelați la serviciile unui specialist, medic sau farmacist atunci când aveți nevoie de informații în ceea ce privește utilizarea unor medicamente, plante medicinale sau a unor diete! Deci este grijuliu față de informația pe care ne-o furnizează. Nu este o modă trecătoare. Este un instrument extrem de util, care este și va fi dezvoltat în continuare și susținut de supercomputerele care vor avea un rol extraordinar în dezvoltarea cercetării”, a apreciat dr. farm. Ladislau Rosenberg.

Răspunde