Grădina Zoologică din Sibiu deține singurul exemplar de leopard de Amur din România, potrivit Agerpres. Această specie a fost declarată de World Wildlife Fund cea mai rară felină mare din lume.
Leopardul a fost adus la Sibiu în februarie 2019. „Este o specie pe cale de dispariție. O perioadă s-au înmulțit doar în grădinile zoologice. Noi avem un mascul care are 13 ani. E singurul din România, datorită colaborării cu Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice am avut ocazia să avem acest exemplar deosebit și rar în grădina noastră”, a declarat Liviu Todescu, medicul veterinar de la Zoo Sibiu, pentru Agerpres.
Turiștii care vor să admire acest animal impresionant trebuie să știe că el este activ mai mult dimineaţa sau după-amiaza.
„Leopardul de Amur este un mascul de 8 ani și a sosit la Sibiu din Rotterdam, Olanda. Este clasat ca specie în pericol de extincție, dar cu ajutorul EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), în care Zoo Sibiu este membru, și cu acordul European Endangered Species Programmes, acest exemplar și-a găsit casa în grădina noastră zoologică. Zoo Sibiu a fost acceptat să intre în acest program de cercetare și conservare a speciei datorită colaborării bune cu EAZA”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.
Un asemenea animal poate să trăiască 20 de ani în captivitate, dar în sălbăticie rareori depășește 15 ani. Din păcate pentru viitorul acestei specii, leoparzii de Amur sunt foarte vânați pentru blana lor deosebit de frumoasă. Pisicile uriașe, cu o greutate între 32 şi 48 de kilograme, ating viteza de 60 de km/h şi pot sări 6 metri în plan orizontal şi 3 metri în plan vertical, iar datorită forței ieșite din comun sunt capabile să atace prăzi cu o greutate de până la 10 ori mai mare decât propria lor greutate. În prezent, se estimează că există mai puțin de 100 de exemplare în libertate.