Ruladă de porc á la Chef Bogdan Roman

Ruladă de porc á la Chef Bogdan Roman

O rețetă preferată de Chef Bogdan Roman poate fi ușor de pregătit pentru un prânz delicios de weekend!

„Pentru că mănânc mult porc și pentru că îl gătesc în milioane de feluri, am pretenții când e vorba de banalul prieten al românilor. Și pentru că nu m-aș putea mândri cu o ceafă de porc la grătar, mă voi mândri cu rulada mea favorită”, ne dezvăluie bucătarul sibian pe blogul său culinar.

Ingrediente:

  • 1,5-2 kg mușchi file (cotlet fără os) de porc
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 20-30 frunze de salvie
  • 4-5 căței de usturoi
  • 300 g bacon sau costiță afumată fără os
  • coaja de la o lămâie
  • sare, piper, paprika, ulei de măsline

Mod de preparare:

Pentru început, pregătim carnea. Este de preferat ca mușchiul să aibă un strat exterior de grăsime de aproximativ 5 mm. Pentru a face o ruladă, trebuie să desfacem mușchiul cu un cuțit foarte ascuțit. Trebuie să obținem o „foaie” de carne dreptunghiulară, de grosime uniformă (2-3 cm), explică Bogdan Roman. Pentru a realiza această „foaie”, există două metode:

  1. tăiem mușchiul în două părți egale pe lungime, dar fără să tăiem complet. Până la 2 cm. Apoi, fiecare jumătate o mai tăiem o dată în jumătate pe lungime, tot fără să tăiem complet. Începem tăietura de la îmbinarea cu cealaltă jumătate;
  2. începem cu o secțiune de 2 cm pe toată lungimea mușchiului și continuăm să ne adâncim în mușchi, mergând paralel cu partea exterioară tot la 2 cm. Continuăm să îl desfacem ca pe o spirală până la capăt. Până avem acea „foaie” de carne dreptunghiulară cu grosimea uniformă de 2 cm.

Spălăm, curățăm și tocăm pătrunjelul, salvia și usturoiul. Adăugăm și coaja de la o lămâie, sare, piper și 2-3 linguri de ulei de măsline. Amestecăm bine compoziția și o întindem uniform pe toată suprafața cărnii.

Tăiem baconul în felii subțiri și le adăugăm și pe acestea peste verdeață. Rulăm mușchiul strâns și cu grijă. Crestăm în pătrățele partea cu grăsimea și membrana. Presărăm sare, piper și paprika. Ungem bine cu ulei de măsline și legăm fedeleș mușchiul. Îl așezăm într-o tavă de cuptor, pe hârtie de copt, și îl băgăm în cuptorul încins la 250 grade pentru 20 de minute. Cu grăsimea în sus.

Dacă după 20 de minute s-a rumenit frumos, îl scoatem, turnăm zeama din tavă pe deasupra și îl mai băgăm încă 30-40 minute la 180 grade.

Scoatem tava din cuptor, mai aruncăm niște zeamă peste carnea frumos rumenită și acoperim tava cu folie de aluminiu. O lăsăm să se odihnească la cald 30 de minute.

„Între timp, eu am pregătit un piure de cartofi și o salată de rucola. Ambele merg foarte bine cu această ruladă de mușchi de porc”, a mai adăugat bucătarul din Sibiu.

Poftă bună!

Nu uitați că pe blogul lui Bogdan Roman puteți găsi și mai multe rețete interesante!

Răspunde