Roata olarului Gheorghe Iorga s-a oprit, tradiția merge mai departe!

Roata olarului Gheorghe Iorga s-a oprit, tradiția merge mai departe!

Unul dintre ultimii ceramiști autentici din România a încetat din viață, la vârsta de 78 de ani.

Este vorba despre meșterul Gheorghe Iorga, care a făcut cunoscută ceramica tradițională de Horezu în toată țara și peste hotare mai bine de patru decenii.

„A plecat la ceruri ceramistul horezean Gheorghe Iorga, apreciat pentru meșteșugul său atât în comunitate și în țară, cât și în afara granițelor. A fost câștigătorul Premiului I la ediția a XXXV- a a Târgului ceramicii populare românești ‘Cocoșul de Hurez’, un meșter iubitor al valorilor tradiționale horezene, așa cum el însuși mărturisea în cartea dr .Corina Mihăescu – ‘Ceramica populară din Oltenia’ : ‘Păstrarea elementelor tradiționale este un semn de valoare al vaselor noastre, care sunt cu atât mai mult apreciate de oameni. Am fost în Germania, America, Suedia, Cehia și peste tot am fost apreciat. Lumea mă caută și mă respectă pentru meserie! Cu toții au rămas încântați de ceramica de Hurez. Când faci din lut un lucru frumos, parcă prinde viață și râde, parcă poți să vorbești cu el!…’ Condoleanțe familiei și Dumnezeu să îl odihnească în pace! Înmormântarea va avea loc duminică, 8 ianuarie, ora 12.00, în Olari-Horezu”, a anunțat Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.

Cel care i-a moștenit meșteșugul este Ionuț Bîscu, nepotul său, care locuiește în Sibiu și colaborează îndeaproape cu Muzeul ASTRA. „O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens”, a scris Ionuț Bîscu pe pagina sa de socializare.

„Rămas bun, Gheorghe Iorga! Ne-a părăsit unul dintre meșterii olari care au pus mult suflet în promovarea tradițiilor și meșteșugurilor din România… Meșterul olar Gheorghe Iorga a fost prietenul Muzeului ASTRA, iar moștenirea lui va fi transmisă aici generațiilor următoare. Condoleanțe familiei!”, transmite Muzeul ASTRA.

Răspunde