Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu este implicat într-un proiect european dedicat dansului ca parte a patrimoniului imaterial.
Proiectul „Dance as ICH: New models of facilitating participatory dance events”, finanțat în cadrul programului Europa Creativă, se desfășoară pe parcursul a 42 de luni, din 2022 până în 2025, și își propune să exploreze facilitarea dansului ca moștenire culturală, precum și relația dintre comunități locale, muzee, alte instituții aflate în slujba patrimoniului și, desigur, public.
Proiectul lansat în toamna anului trecut pune în legătură nouă parteneri din șase țări, Muzeul ASTRA fiind singurul partener din România. Alături de Muzeul ASTRA, muzeele regionale, universitățile, arhivele și institutele de cercetare cuprinse în proiect sunt: Centrul Norvegian pentru Muzică și Dansuri Tradiționale, Museums of Southern Trøndelag (MiST), CEMPER – Centrul pentru Patrimoniu Muzical și Artele Spectacolului din Flandra, Centrul de Cercetare al Academiei Slovene de Științe și Arte (ZRC SAZU), Muzeul Etnografic Sloven (SEM). Centrul Elenic de Cercetare a Folclorului (HFRC) – Academia din Atena, Universitatea din Atena (NKUA) și Muzeul maghiar în aer liber (Szabadtéri Néprajzi Múzeum), parteneri asociați fiind fundația Stiftinga „Hilmar Alexandersen” și Svenskt visearkiv.
„Partenerii doresc să facă schimb de cunoștințe și să consolideze capacitatea și experiența în domeniul dansului participativ și al arenelor dansului participativ. Vrem să experimentăm noi funcțiuni ale cercetătorului, curatorului și lucrătorului muzeal și modul în care aceste roluri pot susține grupurile locale de dansatori, în sensul de a găsi soluții sustenabile pentru viitorul dansurilor populare. Spațiul expozițional muzeal dorim să-l transformăm într-o scenă pentru dans. Împreună vom genera patru ateliere internaționale în primul și al doilea an de proiect. Planificăm câte trei zile de prezentări despre dans, patrimoniu și specializări muzeale, deschise publicului larg. Vom discuta teme precum: patrimoniul și muzeele, dansul și muzeele, patrimoniul comunităților, scenele, promovarea culturală, cunoașterea și transmiterea dansurilor populare, exemple de diseminare a dansului ca element de patrimoniu imaterial. Suntem dornici să împărtășim rezultatele ideilor dezvoltate prin intermediul proiectului”, explică organizatorii.
Prima serie de ateliere va fi organizată de CEMPER la Mechelen, în perioada 30 ianuarie – 1 februarie.