Unul dintre cele mai cunoscute evenimente tradiționale din județul Sibiu, „Fuga lolelor”, va avea loc duminică, 29 ianuarie, în Agnita. Aproximativ 350 de lole, numite în germană Urzeln, vor însoți o paradă impresionantă, constituită din elementele tradiționale ale breslelor meșteșugărești săsești. Pentru prima dată, anul acesta, obiceiul vizitării unei gospodării săsești de către lole a fost recreat într-o casă din centrul orașului, amenajată cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul ASTRA.
Ființe fioroase, lolele, sunt costumate în zdrențe negre, pe fond alb, purtând pe cap o mască pictată, ornată cu blană de vulpe sau de iepure, iar la spate o coadă lungă din cânepă. Prezența lolelor este asociată cu un obicei păgân, acela de alungare a spiritelor rele, a demonilor si a iernii grele cu ajutorul tălăngilor și al bicelor.
Parada începe la ora 10.00, pe strada Avram Iancu, iar spectatorii vor avea ocazia să admire personajele tradiționale din alai: căpetenia breslei cizmarilor însoţită de doi copilaşi, simbolizând îngerii păzitori, urmate de dansul ursului și coroana cu vulpi care aparțin breslei blănarilor, dansul căluțului specific breslei croitorilor, călărețul și calul breslei curelarilor și spectaculosul jongler al breslei dogarilor. Fanfara, steagurile, lăzile de breaslă, costumele tradiționale și miile de gogoși dau gust și culoare acestui obicei secular. În fața Primăriei, oficialitățile orașului și reprezentanții lolelor vor adresa spectatorilor urări de bine pentru noul an. După ora 12.00, lolele își continuă distracția, alergând pe străzile orașului, vizitând prietenii, unde vor cânta, vor bea vin fiert și vor mânca gogoși..
„Într-o premieră absolută, în anul 2017, lolele au fugit și prin Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Și conexiunea dintre lole și muzeu merge mai departe! O noutate în acest an este punerea în scenă a vizitării de către lole a unei case tradiționale săsești. Turiștii vor avea posibilitatea să interacționeze cu lolele în interiorul casei de pe strada Nouă nr. 21. Amenajările au fost realizate cu ajutorul Muzeului ASTRA din Sibiu, care a oferit consultanță de specialitate”, anunță reprezentanții Muzeului ASTRA.
Festivitatea se încheia în centrul localității, prin intonarea imnului Transilvaniei, „Siebenbürgen Land des Segens”, şi a urărilor de sănătate şi prosperitate în noul an. Momentul culminant îl reprezenta ridicarea măștilor, ca semn de recunoaștere a participanților. Organizate în grupuri, lolele colindau din casă în casă, unde, prin pocnete și zgomotul tălăngilor, alungau spiritele rele. În fiecare casă se cânta şi se permiteau anumite ghidușii. Gogoșile şi vinul sunt răsplata pentru urări. La plecarea din casă, lolele își puneau în clești gogoși proaspete pentru a fi date trecătorilor. Pe străzi, acestea învârteau admiratorii cu biciul, iar dacă erau recunoscuți, ofereau, drept recompensă, câte o gogoașă. Seara se deschidea balul organizat în cinstea lolelor, la care luau parte membrii alaiului înșoțiți de prietene și soții.
Obiceiul lolelor este atestat documentar din anul 1689, fiind menționat într-un document al vremii ca „Mummenschanz der Zünfte” – „Mascarada breslelor”, ce înglobează tradiții ale breslelor locale conduse de sași. Astăzi, obiceiul continuă să fie păstrat și prezentat anual de către Asociația Breasla Lolelor din Agnita, ca o moștenire culturală locală, cu o însemnătate atât pentru oraș, cât și pentru întreaga zona a Văii Hârtibaciului.