Exponate rare ale Muzeului de Istorie Naturală Sibiu, promovate în America

Exponate rare ale Muzeului de Istorie Naturală Sibiu, promovate în America

Muzeul Institutului de Geologie din Ciudad de Mexico găzduieşte, în lunile ianuarie și februarie, expoziţia temporară „Călătoria bizonului şi evoluţia speciei Bison priscus”. Evenimentul promovează patrimoniul cultural şi natural al României, prin colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal şi în special ale Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu.

Sectorul ştiinţific al expoziţiei este dedicată speciei dispărute de bizon de stepă Bison priscus Bojanus.

„Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu prezintă în expoziţia generală singurul schelet complet de Bison priscus din România, datat la începutul Cuaternarului. Scheletul a fost găsit la Sighişoara, în 1900, fiind dezgropat şi preparat de către Moritz von Kimakowicz, contribuind apoi alături de Otto Phleps (1868-1928) la descrierea acestuia în periodicul muzeului. O replică a scheletului de la muzeul de Sibiu a fost expusă în cadrul expoziţiei temporare din Mexic. Prin această expoziţie temporară, organizatorii şi curatorii doresc să promoveze bogăţiile naturale şi culturale ale României şi respectiv a Mexicului, istoria ştiinţifică comună. Îi mulţumesc colegei noastre, muzeografei Ana Maria Păpureanu, cât şi celorlalţi muzeografi şi angajaţi şi îi felicit pentru implicare şi pentru munca de cercetare şi valorificare a patrimoniului muzeului. Este o nouă expoziţie în străinătate, o expoziţie internaţională în care se subliniază importanţa colecţiei Muzeului Naţional Brukenthal şi implicit importanţa patrimoniul României. De această dată, o expoziţie pe teritoriul american”, a precizat Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal.

Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu a fost înfiinţat de către Societatea Ardeleană de Ştiinţele Naturii din Sibiu (Siebenburghische Verein fur Naturwissenschaften zu Hermannstadt) în 1895.

Încă de la înfiinţare, în 1849, societatea a editat un jurnal ştiinţific și a legat parteneriate ştiinţifice cu numeroase instituţii şi cercetători din lume, realizându-se periodic schimburi de publicaţii. La începutul anilor 1900, printre instituţiile partenere se număra, conform jurnalului societăţii, actualul Institut de Geologie UNAM din Mexic, care a organizat şi găzduieşte expoziţia de față.

Cel care a facilitat, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, colaborarea ştiinţifică cu institutul din Mexic, a fost Mauritius Hieronymus von Kimakowicz-Winnicki (1849-1921). De aceea, în cadrul expoziţiei temporare, Ioana Kirculescu von Kimakowicz, strănepoata marelui naturalist sibian, prezintă obiecte personale şi imagini care i-au aparţinut lui Moritz von Kimakowicz. Alături de Ioana Kirculescu von Kimakowicz, expoziția este curatoriată de Claudio Estrada Clamont.

Proiectul a fost sprijinit de Casa de la amistad Mexico-Rumania.

Răspunde