Evenimente

Alexandru Ioan Cuza, în uniformă de general, la Sibiu!

Una dintre comorile din patrimoniul Muzeului Național Brukenthal este o fotografie cu portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, veche de peste 160 de ani.

”În colecția de Grafică documentară a Muzeului Național Brukenthal – Muzeul de Istorie Casa Altemberger se păstrează o fotografie, format carte-de-visite, ilustrând portretul Domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza. Fotografie este o reproducere după litografia în oval purtând titlul: „Aleksandru Joanu I. Prinţulu Moldo-Românii 1859”. La baza litografiei apărute în presa pariziană la 1861, a stat portretul realizat, din memorie, de tânărul pictor C. I. Stăncescu, portret în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza este îmbrăcat în uniformă de general având pe umărul drept mantia cu guler de blană”, a explicat Delia Voina, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Sărbătorim anul acesta 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, prin alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, după ce în prealabil fusese ales domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859.

Răspunde