Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal a găzduit, ieri, vernisajul expoziţiei „Covoare azere-învăţare prin artă”. Expoziţia este organizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Covorului din Baku și Ambasada României în Azerbaidjan, cu prilejul aniversării a 30 de relaţii diplomatice România-Azerbaidjan.
Expoziţia prezintă diferite tipuri de covoare din secolele XIX-XX, ţesute în diferite regiuni ale Azerbaidjanului și păstrate în cadrul colecţiei Muzeului Naţional al Covorului din Azerbaidjan, dar și covoare de mici dimensiuni ţesute cu aplicarea diferitelor tehnici în Departamentul de Tehnologie Tradiţională al Muzeului din Baku pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Invitaţii Muzeului din Baku au primit din partea Muzeului Naţional Brukenthal diplome de excelenţă şi medalia Brukenthal 300 iar oaspeţii din Baku au donat diferite cărţi și un covoraş pentru colecţia muzeului sibian.
Ea va putea fi vizitată până în data de 31 ianuarie 2023.
Covorul este o componentă a culturii azere şi îndeplineşte atât funcţii utilitare, cât si estetice. Din vremuri vechi, populaţia locală a folosit pe scară largă covoare ţesute plat si covoare cu noduri, din fire vopsite cu culori naturale. Azerii au ţesut covoare pentru a decora pereţii si pentru a acoperi podeaua în locuinţe sau spre a le întrebuinţa în corturile lor. Ei au folosit aceste textile si pentru a croi haine, drapaje pe animalele de povară si ca desagi pentru transportare.
” Este o onoare pentru noi, aici în centrul României, la Muzeul Naţional Brukenthal să găzduim prima expoziţie de covoare azere realizată în România și adusă din capitala Azerbaidjanului, de la Baku. Este o expoziţie organizată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de relaţii diplomatice România – Azerbaidjan si doresc să mulţumesc pentru implicarea continuă a Excelenţei Sale, domnului ambasador Vasile Soare. Pe lângă aceste covoare extraordinare expuse aici, în acest spaţiu al Muzeului de Artă Contemporană care a suferit în ultima vreme câteva lucrări administrative de stilizare și modernizare, avem din nou o premieră la Sibiu, la Muzeul Naţional Brukenthal ți în România. Este prima expoziţie care, pe lângă aceste covoare expuse în premieră în România, are o parte cu modele ale covoarelor vechi realizate special pentru nevăzători. Atingându-le, înţeleg ce modele sunt pe aceste covoare. Există etichete si texte de sală în alfabetul braille. În plus, într-o cameră alăturată avem un atelier de proiecte educative cu copii, unde cei mici vor înţelege si vor realiza mici covoare colorate. În prag de sărbători avem un cadou pe care îl facem vizitatorilor si sibienilor. Mulţumesc pentru această colaborare domnului ambasador Vasile Soare si doamnei director Shirin Melikova de la Muzeul Naţional al Covorului din Baku. Sunt oameni extraordinari. Suntem prieteni, iar colaborarea noastră va continua si în viitor cu un proiect de studiere, cercetare si publicare a colecţiei de covoare din Muzeul Brukenthal”, a explicat Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar al Muzeului Naţional Brukenthal.
Vasile Soare, ambasador: „România si Azerbaidjan au o relaţie de prietenie extraordinară. Şi astăzi populaţia din această ţară poartă un respect deosebit României. Ţara noastră a fost prima care a recunoscut independenţa Azerbaidjanului. Avem multe proiecte economice în derulare. Proiecte de mare anvergură nu doar pentru cele două ţări cât pentru întreaga Europă. Aşa cum ştiţi, luna aceasta a fost semnat la Bucureşti, la Palatul Cotroceni, un acord între patru ţări pentru aducerea din Azerbaidjan, prin Marea Neagră, a curentului electric obţinut prin eoliene. Legăturile de astăzi ale acestor două ţări au si un pilon cultural. M-am bucurat că după câteva schimburi de acte cu Muzeul Naţional Brukenthal, evazive în vara acestui an, din toamnă de când mandatul de director a fost preluat de domnul Chituţă lucrurile au mers neaşteptat de bine. Mă bucur că este un început în viitoare proiecte culturale Sibiu-Baku.”
Directoarea Muzeului Naţional al Covorului din Baku, dr. Shirin Melikova, a afirmat că Muzeul Naţional al Covorului din Azerbaidjan este unic în lume. „Anul acesta a împlinit 55 de ani de la deschidere. Din colecţia noastră am venit acum în România cu 15 covoare aparţinând diferitelor regiuni. Există aici în expoziţie si un covor cu simbolul dragonului, sunt covoare speciale din Karabakh, renumite în lume, aparţinând perioadei Safavi si celor ulterioare Gasimushagi si Malibayli. Reprezentarea dragonilor este foarte răspândită în arta popoarelor turceşti. Conform credinţelor antice, dragonul era considerat protectorul familiei. Sunt foarte încântată de această colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal si cu deschiderea acestei expoziţii în România”, a spus Melikova.