Piaţa Junilor din centrul oraşului Sălişte a găzduit, ieri, întâlnirea junilor şi juneselor din satele Mărginimii Sibiului. Portul popular specific comunităţilor de aici, jocurile şi obiceiurile unice, precum şi cântul ardelenesc au fost aduse la poale de munte, pentru a fi admirate de mulţimile de oameni adunate în capitala Mărginimii.
Mândria de a fi mărginean, de a purta costumul specific zonei, de a juca şi colinda aşa cum numai ardelenii ştiu s-a citit pe chipurile sutelor de tineri adunaţi din satele româneşti de lângă Sibiu. „A patra zi de Crăciun”, cum numesc mărginenii ziua de 28 decembrie, este sărbătoarea lor, a tinerilor mărgineni care duc mai departe cu dragoste şi demnitate tradiţiile de sute de ani. Piaţa Junilor din Sălişte freamătă, în această zi, de mulţimi de oameni veniți să asculte colindele şi urăturile junilor şi să le admire costumele şi jocurile tradiţionale, se arată pe site-ul Mitropoliei Ardealului. Ca în fiecare an, autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţii bisericii şi oameni de cultură vin să-i întâmpine pe juni şi să-i felicite. Au fost prezenţi Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, prefectul Mircea Crețu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marcel Luca, primarul din Sălişte, Horaţiu Dumitru Răcuciu.
Parada portului popular a precedat cuvintele inaugurale venite din partea oficialităţilor, după care judele şi juneasa din Sălişte au urcat pe scenă pentru a prezenta cetele venite la festival. Pe rând, fiecare pereche de juni din satele Mărginimii a urcat pe scenă pentru a transmite urările specifice Crăciunului şi Anului Nou. Nu au lipsit nici urătorii din rândul copiilor din Sălişte.
La Sălişte au venit şi cete de juni din satele de dincolo de munţi, unde păstorii mărgineni au ajuns și au întemeiat comunităţi.
„Mă bucur că ne aflăm astăzi în număr mare la mult așteptata întâlnire a cetelor de juni. Tradițional între Crăciun și Anul Nou venim cu toții pentru a arăta frumusețea portului popular din diferite zone ale Mărginimii, pentru a cânta, pentru a juca, să ne bucurăm împreună. Nu au fost vremuri ușoare în ultimii ani, dar tocmai forța tradițiilor noastre ne-a ajutat să trecem mai ușor peste ele. Astăzi, junii în straie de sărbătoare ne emoționează din nou în piața junilor din Săliște. Voia bună și candoarea lor ne bucură inimile. Suntem împreună și acest lucru e cel mai important. Acesta este mesajul pe care eu îl leg de această sărbătoare. Împărtășim bucuria din ochi cu semenii noștri. Jucăm împreună în tradiția strămoșească, iar acest lucru ne apropie. Cetele de juni adunate laolaltă astăzi sunt mesageri ai vremurilor mai bune. Dragii mei vă mărturisesc că această zi e specială pentru mine. În fiecare an mă gândesc de fiecare dată cu emoție la acest moment. Acum, când albul și negrul portului popular aduc în mijlocul nostru securitatea și seriozitatea când privirile senine dau speranțe, când decideți să fim împreună pentru a sărbători și a ne bucura am convingerea că niciun obstacol nu le mai poate sta în cale. Suntem o comunitate tot mai frumoasă. Pentru minunatele momente pe care le oferiți în fiecare an, vă mulțumesc că ne aduceți împreună și că ne faceți să trăim emoții prin tradițiile noastre strămoșești”, a spus primarul Horaţiu Răcuciu.
IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a subliniat importanța păstrării tradiției, explicând sfințenia costumului popular prin transmiterea lui prin generații.
„Mă adresez vouă, tinerilor, exprimând marea bucurie de a vă vedea pe toți veseli, frumos îmbrăcați și mai ales cu un curaj care ne-a lipsit nouă și încă ne mai lipsește o vreme datorită greutăților și încercărilor vieții. Voi, așa cum a spus reprezentantul local, Junele de Săliște, reprezentați tradițiile sfinte ale poporului român. Ființa poporului s-a exprimat în tot ceea ce a avut el de transmis mai departe, credința și aici este o zonă a martirilor care au apărat credința și ființa neamului românesc, dar și cele moștenite de la strămoșii noștri. Vreau să vă amintesc un singur lucru pe care să-l țineți minte, că hainele pe care le purtați acum, sunt haine de sărbătoare. Românii aveau haine de lucru și haine de sărbătoare. Hainele de sărbătoare sunt destinate întâlnirii cu Dumnezeu mersul la biserică, de aceea, hainele pe care le purtați voi sunt sacre, sunt binecuvântate, au aceeași exprimare ca și hainele pe care le îmbracă preoții când săvârșesc Sfânta Liturghie. Cum a spus domnul primar, albul e bucurie, negru este seriozitate. Toate acestea păstrați-le cu drag. Și exprimați-vă bucuria că sunteți încă tineri, dați-ne și nouă speranța în viitor. Vă dorim tuturor un an binecuvântat cu sănătate și cu mult curaj”, a spus ierarhul, potrivit sursei citate.