În spatele obiectivului: de la fotografie la grafică și pictură

În spatele obiectivului: de la fotografie la grafică și pictură

Muzeul Brukenthal ne propune, începând de mâine, expoziția „Behind the Lens” cu lucrări ale unuiartist iconic al generației optzeciste: Andrei Chintilă (1958-2007).

Fiu de artiști, student eminent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Andrei Chintilă a avut parte de primele sale interacțiuni cu artele plastice în atelierele Pangratti, alături de părinții săi, Spiru și Simona Vasiliu Chintilă, doi artiști remarcabili la rândul lor. A fost absolvent al secției de grafică sub îndrumarea profesorilor Gheorghe Ivancenco și Octav Grigorescu. S-a concentrat la început pe eliminarea oricărei influențe din istoria artelor plastice, lăsându-se condus de intuiție și peisajul înconjurător. Maturitatea sa artistică s-a definit prin tușele dure și perspectiva atent selecționată cu privire la personajul principal ales pentru fiecare operă. Referințele sale în cultura cinematografică și din muzica punk sunt două din temele regăsite în pictura sa. Răsunetul trupei The Clash, estetica non-conformistă și filmele hollywoodiene sunt doar câteva din caracteristicile care defineau personalitatea efervescentă a lui Andrei. Ceea ce este de observat în mod special este interesul său în fotografie și importanța pe care o juca perspectiva cadrului fotografic în procesul său artistic. Folosindu-se de fotografie ca tehnică artistică, Andrei Chintilă adaugă o nouă dimensiune operelor sale, pregătind în mod meticulos încadrarea lucrărilor cu o atenție similară cu cea a ochiului de fotograf.

„Expoziția ‘Behind the Lens’, organizată la Muzeul Național Brukenthal, se concentrează în mod special pe expunerea acestui interes în arta fotografiei regăsit în procesul artistic și pe temele principale abordate de-a lungul carierei. Este, de asemenea, un bun prilej de a reda amplitudinea stilurilor picturale abordate în diferitele etape ale vieții sale și de a ne întoarce în timp pentru a trăi un moment din avangarda românească a anilor ’80. Lucrările de grafică, pictură și reperele fotografice din spatele lor redau firul narativ al gândirii artistului și definitivează contextul reperelor vizuale alese”, au explicat curatorii dr. Alexandru Constantin Chituță și Iselin Huluba.

Vernisajul va avea loc luni, 19 decembrie, ora 15:00, la Palatul Brukenthal, Cabinetul de Cartografie. Expoziția poate fi vizitată până pe 29 ianuarie 2023.

Răspunde