Cum să îți sprijini sistemul imunitar în sezonul virozelor

Cum să îți sprijini sistemul imunitar în sezonul virozelor

Sezonul rece este inevitabil asociat cu creșterea riscului de gripă, bronșite, răceli și alte boli virale. Printre motivele pentru care virozele au o perioadă de vârf acum este faptul că virusurile, fie ele coronavirusuri, rinovirusuri, rotavirusuri ori adenovirusuri, prosperă în condiții de frig și umiditate redusă. În plus, transmiterea virusurilor este facilitată de stilul de viață din timpul iernii, mai precis de faptul că ne petrecem mai mult timp la interior, deci într-un contact mai strâns cu alte persoane. Spațiile închise sunt favorabile stagnării particulelor virale în aer, mai ales atunci când ventilația nu este optimă. Nu în ultimul rând, în condiții de frig, capacitatea de apărare a organismului uman scade, acesta devenind mai vulnerabil la atacurile virale. Acesta este motivul pentru care, în această perioadă, este recomandată mai mult ca oricând întărirea sistemului imunitar.

Vitamine, minerale și antioxidanți

O serie de vitamine, minerale și alți compuși cu rol antioxidant pot spori capacitatea organismului de a lupta cu virusurile, iar printre cele care sunt cele mai eficiente se numără următoarele:

Zincul

Zincul este o componentă a multor enzime și, pe lângă promovarea creșterii, susține organismul ajutând celulele să se protejeze împotriva daunelor stresului oxidativ. De aceea este foarte important pentru sistemul imunitar. Aportul de zinc poate să fie asigurat de alimente precum fructele de mare, carnea de vită, porc și pasăre, germeni de grâu, leguminoase și brânzeturi, dar și de suplimente, în funcție de recomandările medicului.

Curcuma

Curcuma, printre ale cărei specii se numără turmericul, inclus în compoziția unor condimente orientale, este cunoscută ca un aliment puternic antiinflamator. Cu cât inflamația este mai redusă în organism, cu atât acesta este mai puțin susceptibil de a fi vulnerabil la virusuri. Turmericul își datorează eficacitatea compoziției sale biochimice complexe, fiind bogat în vitamine B, care oferă energie organismului, și C (antioxidant și antiinfecțios) și în minerale, inclusiv cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu și zinc. Curcumina, cel mai cunoscut ingredient activ al curcumei, este una dintre cele mai puternice substanțe antioxidante și antiinflamatoare naturale din lume.

Echinacea

O altă plantă benefică pentru susținerea sistemului imunitar este echinacea. Mai multe studii au demonstrat că aceasta conține compuși capabili să atace anumite virusuri, ciuperci și bacterii și să stimuleze celulele imunitare. În plus, calmează iritația gâtului și a faringelui, având acțiune antiinflamatoare, și favorizează eliminarea toxinelor.

Vitamina C

Vitamina C, prezentă în multe fructe și legume, de la citrice la kiwi și broccoli, contribuie la protejarea celulelor de stresul oxidativ și susține funcționarea normală a sistemului nervos și imunitar. Aportul de vitamina C poate fi acoperit din alimentație, dar și din suplimente naturale.

Vitamina D

Deficitul de vitamina D afectează în mod direct sistemul imunitar, determinând modul în care organismul reacționează la atacurile virale. Pielea nu mai este capabilă în această perioadă să sintetizeze suficient această vitamină, pentru că expunerea la soare este redusă. Prin urmare, carența de vitamina D poate să fie frecventă în sezonul rece. Vitamina D se găsește în alimente precum uleiul de ficat de cod, peștele gras, ca sardinele, somonul și macroul, ouă, ciuperci și ciocolată neagră, iar deficitul poate fi combătut și cu suplimente cu vitamina D3.

Exercițiile fizice și mișcarea în aer liber

Imunitatea organismului poate să fie susținută și de multă mișcare în aer liber. Este un lucru cunoscut, de altfel, că persoanele care fac multă activitate fizică se îmbolnăvesc mai rar. Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice stimulează producerea de celule imunitare care generează anticorpi. Totuși, fiecare trebuie să-și găsească echilibrul. În anumite condiții de stres ori alimentație dezechilibrată, antrenamentele intensive pot slăbi imunitatea, iar riscul de îmbolnăvire crește.

Somnul de calitate

Somnul odihnitor, de o durată suficientă este foarte important pentru organism, pentru că îl ajută să lupte împotriva agenților patogeni. Iar asocierea dintre somn și o stare bună a sănătății a fost dovedită prin numeroase studii științifice. Lipsa somnului poate să afecteze funcționarea anumitor celule imunitare. Nu numai lipsa somnului, ci și stresul prelungit ne poate face deosebit de vulnerabili la răceli și alte boli de sezon. Pentru susținerea imunității, sunt recomandate evitarea, pe cât posibil, a surselor de stres și folosirea metodelor de relaxare, precum plimbările în aer liber și meditația.

Metodele de susținere a sistemului imunitar prezentate de Secom sunt naturale, simple și eficiente și te pot ajuta să treci mai ușor peste perioada de vârf a virozelor.

Răspunde