Ciocolata caldă, un veritabil răsfăț pentru zilele reci de iarnă

Ciocolata caldă, un veritabil răsfăț pentru zilele reci de iarnă

Ce poate fi mai plăcut decât să savurezi o ceașcă de ciocolată caldă sau de ceai într-o zi friguroasă, în timp ce privești capriciile iernii din confortul propriei locuințe. Ciocolata caldă poate părea doar un moft al lumii moderne, însă în realitate aceasta are o istorie foarte bogată, existând referințe despre existența acesteia încă de acum 3.000 de ani, din perioada aztecilor și maiașilor. Pentru civilizațiile respective, ciocolata caldă era considerată o băutură a zeilor.

În zilele noastre, ciocolata caldă este iubită în egală măsură atât de către cei mici, cât și de către adulți, pentru gustul ei absolut irezistibil care oferă adevărate momente de răsfăț. Dincolo de acest lucru, consumul de ciocolată caldă aduce și o mulțime de beneficii, dar la care cel mai probabil ne gândim destul de rar. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale acestui deliciu!

Ciocolata caldă are efecte benefice asupra stării de spirit

Un detaliu mai puțin știut despre ciocolata caldă este acela că poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit, datorită conținutului sau ridicat de flavonoide, care au proprietăți calmante și anxiolitice. De asemenea, poate ajuta la creșterea nivelului de serotonină în creier, care este un neurotransmițător care joacă un rol important în reglarea stării de spirit și a dispoziției. Aceasta este explicația faptului că, după orice ceașcă de ciocolată caldă consumată, starea de spirit se îmbunătățește rapid.

Consumată cu regularitate, ciocolată caldă este un veritabil aliat al inimii

Dincolo de gustul său irezistibil, ciocolată caldă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că flavonoidele din cacao au proprietăți vasodilatatoare și anti-inflamatorii, care pot ajuta la menținerea sănătății vaselor de sânge și a inimii. De asemenea, ciocolata caldă poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rău” (LDL) în sânge, ceea ce poate contribui la prevenirea aterosclerozei și a bolilor de inimă. Așadar, ciocolata caldă este mai mult decât un deliciu desăvârșit.

Ciocolata caldă menține sănătatea creierului

Un aspect binecunoscut despre ciocolata caldă este acela că poate avea beneficii importante asupra sănătății creierului. Studiile au demonstrat că flavonoidele din cacao pot ajuta la îmbunătățirea funcționarii cognitive și la protecția împotriva afecțiunilor ce pot apărea la nivelul creierului odată cu înaintarea în vârstă, datorită proprietăților lor anti-inflamatorii și neuroprotectoare. De asemenea, poate ajuta la creșterea fluxului sanguin către creier și la creșterea nivelului de oxigen și nutrienți care ajută la funcționarea optimă a acestuia. Mai mult decât atât, ciocolata este considerată și un aliat de nădejde al memoriei, motiv pentru care consumul acesteia este adesea recomandat în cazul celor care desfășoară activități ce presupun memorare.

Răspunde