Starea de sănătate a organismului este influențată de o serie largă de factori asupra cărora avem mai mult sau mai puțin control. Chiar dacă genetica joacă un rol important în ceea ce privește starea generală de sănătate, la aceasta contribuie totodată și alimentația și, în general, stilul de viață. Există însă și o varietate de produse naturale care pot contribui semnificativ la starea de sănătate. Printre acestea se numără și celebra cătina, un fruct minune cu o istorie îndelungată, care în prezent este adesea denumit la noi în țară ca “ginseng românesc”.
Despre proprietățile terapeutice ale acestei plante s-au scris numeroase lucruri de-a lungul timpului, astfel că în prezent o utilizăm în diferite combinații pentru a oferi organismului o sursă importantă de vitamina C, precum și numeroase alte microelemente și macroelemente.
Istoria cătinii pare sa fii început în China, cu multe secole înainte de Hristos, fiind utilizată în medicina tradițională în diferite scopuri terapeutice. Astăzi, cătina este privită ca o planta minune pentru sănătatea întregului organism. Este recomandat să o consumi în mod regulat, indiferent de sezon!
Izvor de vitamina C
Unul dintre motivele pentru care cătina a ajuns atât de populară se datorează conținutului ridicat de vitamina C ce se ascunde în fructele portocalii ale acestei plante. Mai exact, studiile au arătat faptul că în fructele de cătină se găsește de 10 ori mai multă vitamina C decât în citrice, care sunt renumite pentru acest lucru. Din acest motiv, cătina este denumită uneori cel mai bun vaccin antigripal natural. Nectarul obținut din cătină poate ține cu ușurință la distanță răcelile ce apar cu precădere în timpul sezonului rece. Așadar, cătina poate fi considerată un veritabil aliat al sistemului imunitar.
Un veritabil energizant
Un lucru mai puțin știut despre cătină este acela că fructele sale pot asigura organismului o cantitate optimă de energie. Cătina este de foarte multe ori un înlocuitor foarte bun pentru cafea, fiind recomandat ca produsele pe bază de această să fie consumate cel târziu până în ora 16.00, altfel efectul puternic energizant al cătinei poate afecta somnul. Așadar, dacă dorești să renunți o perioadă la cafea, cătina reprezintă un înlocuitor excelent ce vine la pachet și cu numeroase beneficii pentru organism.
Cătina ajută la înlăturarea toxinelor din organism, fiind și un puternic antioxidant
Beneficiile fructelor de cătină nu se opresc însă în acest punct, astfel că despre aceasta se cunoaște și faptul că are proprietăți depurative la nivelul sistemului digestiv și al ficatului. Înlăturarea toxinelor de la acest nivel va asigura o mai bună funcționare a acestor organe. Mai mult, cătina este și un puternic antioxidant, astfel că are capacitatea de a neutraliza cu ușurință radicalii liberi prevenind totodată și apariția celulelor canceroase. Consumată cu regularitate și în dozele recomandate, cătina nu are efecte adverse asupra organismului, de aceea este considerată o plantă cu adevărat miraculoasă.