Casa Artelor, „martorul trecerii și al înnoirii” Sibiului

Casa Artelor, „martorul trecerii și al înnoirii” Sibiului

Aflată în plină schimbare la față, Casa Artelor este o parte esențială a istoriei Sibiului, iar viitorul său îi consacră importanța în patrimoniul orașului.

„Între Orașul de Sus și Orașul de Jos au călătorit, pe sub Podul Minciunilor, pe sub Turnul Scărilor sau prin Pasajul Piața Aurarilor, generații al căror șir s-a pierdut. Au coborât către străzile pe care locuiau, pe vremuri, meșteșugarii și comercianții orașului, apoi către fabricile și cartierele noi. Au urcat către centrul Sibiului, fostă capitală a Transilvaniei, oraș situat la marginea Imperiului, centru al noii țări după 1918, punct de întâlnire a culturilor, a tradițiilor, a etniilor.
Casa Artelor este aici de șase secole, atât la capătul Orașului de Sus, cât și al celui de Jos, în mijlocul Sibiului și al României. A fost o clădire cu un singur nivel, apoi cu două, trei și a avut spațiul de sub arcade deschis sau închis cu obloane, a păstrat, ca o copertină, o parte din acoperișul parterului, apoi l-a pierdut, a fost albă, verde, maro, galben sau crem. A fost ridicată de Breasla Cojocarilor, a fost Casa Orășenească a Măcelarilor, a aparținut și Breslei Postăvarilor, a fost Scrinul cu comori, depozit de cereale, teatru, muzeu, galerie de artă populară. A fost acolo înainte de construirea ultimului zid de fortificație, când Podul Minciunilor nu exista, când spre Orașul de Jos se ajungea printr-un tunel, pe sub o biserică. A fost restaurată de mai multe ori, redesenată, refuncționalizată. A fost margine și a fost centru. A fost martoră a istoriei orașului, devenind ea însăși istorie.
Alături de partenerii noștri de la MiST și de Unitatea de Management al Proiectului, cu ajutorul finanțării Norway and EEA Grants, îi oferim Casei Artelor o nouă viață, transformând-o în Centrul de Activități și Resurse Regionale. Aici vor lucra meșterii care duc mai departe tradiția, cei care înnoadă firele istoriei, dând sens viitorului prin transmiterea semnificațiilor profunde ale trecutului. Vom străbate împreună străzile orașului, amintindu-ne de vechile bresle, de foștii străjeri, de turnurile și porțile cetății, de clădirile și fortificațiile demolate. Restaurând Casa Artelor, vom urca și vom coborî treptele cunoașterii, vom transmite învățăturile de folos ale celor vechi, ajutând localnicii și vizitatorii Sibiului să înțeleagă rosturile peisajului cultural, firele întortocheate ale istoriei multiculturale, valorile prezentului, rădăcinile nevăzute din care crește trainic viitorul.
Pentru asta învățăm continuu, muncim cu entuziasm, urmăm un vis pe care l-am creat împreună, cu ochii larg deschiși. Casa Artelor este martorul trecerii și al înnoirii. Casa Artelor este Timpul.
Noi întemeiem Centrul ASTRA pentru Resurse Regionale. Suntem oamenii Casei Artelor. Vom fi aici și în 2023!
La Mulți Ani!”, transmite echipa instituției.

Casa Artelor este cel mai nou model de business cultural al Muzeului ASTRA, un hub creativ în care meșteșugurile trecute, prezente și viitoare vor dinamiza acest monument istoric restaurat. Proiectul este implementat în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024 și este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA, APELUL Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice.

Răspunde