Evenimente Pe harta turistului

Telemeaua de Sibiu, vedetă la București!

Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu participă, în această săptămână, la târgul „Stâne, Gusturi şi Tradiţii româneşti”.

Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crişana” Arad şi cu sprijinul altor forme asociative ale crescătorilor de ovine din România, în curtea instituţiei, în perioada 25 – 27 noiembrie. Târgul face parte din campania de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de creştere a accesului românilor la alimente de calitate obţinute pe plan local, sub denumirea „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”, informează MADR într-un comunicat

Potrivit organizatorilor, atracţia târgului va fi un ceaun, unde va fi preparat tocanul de oaie, mâncarea de bază a ciobanilor.

Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu oferă vizitatorilor unul din cele zece produse româneşti, recunoscute la nivel european, Telemeaua de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată.

„De la târg nu putea lipsi Telemea de Sibiu-Oficial, un produs cu Indicație Geografică Protejată din anul 2018, ce poate fi comercializată exclusiv de producătorii din Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu. Din anul 2021, telemeaua de Sibiu a obținut și dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă ‘produs montan’. Președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, domnul Florin Dragomir, care este și preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine ‘Eco Mioriţa’, deține o fermă de ovine şi un centru de prelucrare a laptelui în comuna sibiană Vurpăr, acolo unde prepară telemeaua de Sibiu. Brânza de Sibiu este unică datorită gustului deosebit pe care îl dau în primul rând compoziţia floristică a păşunilor şi microclimatul. ;Vorbim despre zona de munte, despre aer, modul de maturare al brânzei, apa pe care o folosim, chiar şi apa pe care o consumă animalul;, a afirmat domnul Florin Dragomir. O caracteristică care face inconfundabilă brânza de Sibiu este consistența ei, care este moale ca aluatul şi se întinde asemănător untului”, au declarat reprezentanții MADR.

Tot din județul Sibiu, solistul Robert Târnăveanu și grupul de chitarişti „Zâmbete şi acorduri” din Sadu se numără printre artiștii care vor întreține atmosfera și voia bună.

Răspunde