Salvarea bisericilor săsești vine de sus!

Salvarea bisericilor săsești vine de sus!

Unul dintre cele mai importante segmente de activitate ale Fundației Biserici Fortificate a Bisericii Evanghelice C.A. din România (EKR) este „Programul Acoperișuri”. În cadrul acestei inițiative, intervenții importante și salvatoare asupra bisericilor fortificate au putut fi realizate în intervalul 2019-2022. „După ce, în urmă cu patru ani, Bundestagul german a decis să pună la dispoziția Fundației Biserici Fortificate 1,1 milioane de euro pentru salvgardarea și restaurarea bisericilor fortificate, un val de șantiere a traversat peisajul bisericilor fortificate: în cadrul Programului Acoperișuri al Fundației Biserici Fortificate, au avut loc intervenții asupra acoperișurilor, în primul rând, dar și asupra pereților bisericilor și sistemelor de drenare a apelor din jurul clădirilor”, spune Stefan Bichler, de la Departamentul Relații Publice al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

În Metiș s-au efectuat lucrări importante. Acoperișul a fost asigurat, pentru moment, prin realizarea unor lucrări de tâmplărie destul de complexe. Grinzile vechi și putrede, precum și țiglele de acoperiș au fost reparate sau înlocuite pe parcursul lunii septembrie. În plus, Fundația Biserici Fortificate a reușit să înmâneze Consistoriului districtual un proiect complet, care reprezintă baza pentru intervențiile ulterioare necesare

Pe valorosul bastion sud-estic al bisericii din Bruiu, acoperișul a fost supus unei reparații complete. Acesta a fost primul pas important pentru salvarea întregii structuri, care este, de asemenea, urgent necesară din cauza fragmentelor rare de inscripții vechi de pe tencuiala fostelor depozite de slănină.

Tavanul casetat al bisericii protestante din Valea Lungă, care datează de la începutul secolului al XVIII-lea, este, de asemenea remarcabil. Pentru a-l proteja mai bine pe viitor, tavanul a fost placat cu scândură pentru prima dată în acest an. În acest fel, tavanul rămâne protejat de praful care pătrunde sau de umezeala care se infiltrează. În plus, această nouă podea oferă o ușurare considerabilă pentru viitoarele lucrări de întreținere a acoperișului bisericii. Această lucrare a fost supravegheată și însoțită de renumitul restaurator de lemn Mihály Ferenc.

„Multe dintre lucrările care trebuie efectuate devin din ce în ce mai dificile din cauza lipsei de companii calificate, în special în sate. Prețurile crescute ale materialelor de construcție și ale transportului dau bătăi de cap și echipei Fundației Biserici Fortificate. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât s-a anunțat că inițiativa Programului Acoperișuri a Fundației Biserici Fortificate și a arhitectului Tudor Pavelescu a fost nominalizată la Premiul Bienalei de Arhitectură arhitectura.6 din acest an. Organizatorul, Ordinul Arhitecților din România, premiază cele mai bune proiecte din ultimii doi ani din județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și Vâlcea. O expoziție cu toate nominalizările va fi prezentată timp de câteva zile în fiecare dintre cele șase reședințe de județ”, a mai spus Bichler.

Chiar dacă anul calendaristic se apropie de sfârșit, anul de lucru 2022 este departe de a se încheia pentru echipa tehnică a Fundației Biserici Fortificate. Ei se gândesc deja la anul viitor. De exemplu, planificarea măsurilor structurale în Șoarș, lângă Făgăraș, trebuie să fie finalizată înainte de sfârșitul anului, astfel încât lucrările de zidărie planificate pentru primăvara viitoare să poată fi licitate în timp util.

Răspunde