Asociația Maghiarilor din Sibiu – HÍD a pregătit mai mult de zece programe valoroase în cele zece zile ale festivalului Ars HUNGARICA.
Primul moment muzical s-a consumat vineri seară, la Sala Thalia, cu prilejul Galei de deschidere, fiind oferit de Péter Sárik Trio – Mariann Falusi, Luiza Zan și Brigitta Bajka. Cunoscutii interpreti pop-jazz-blues sunt binecunoscuti publicului local, fiecare în parte, însă au urcat pe scenă împreună, în premieră, cu ocazia festivalului maghiar. Mariann Falusi și Luiza Zan sunt artiști versatili, cu o energie copleșitoare, și cântă în mod regulat cu una dintre cele mai populare trupe de jazz din Ungaria, Péter Sárik Trio, de mulți ani. Lor li s-a alăturat acum talentata Brigitta Bajka, originară din Sibiu, într-un program cu hituri de jazz, maghiare și internaționale și aranjamente de muzică clasică.
Aseară, Pora Zoli (Zoltán Póra – compozitor, chitară și voce, Hunor Szász – chitară bas, Csongor Fülöp – pian, voce, Csanád Józsi – tobe) a pus în scenă un concert pentru întreaga familie la Teatrul Gong. Înființat în 2013, ansamblul maghiar din Târgu Mureș își interpretează propriile compoziții și aranjamente de cântece cunoscute pentru copii. Concertele lor sunt interactive, muzica lor este variată, iar versurile lor sunt amuzante, ciudate și provocatoare.
Galeria Bisericii Reformate din Sibiu a găzduit, astăzi, Tritonus Guitar Trio. Ansamblul maghiar de chitară clasică a fost format în 2015 și a avut un succes extrem de mare în mai multe competiții naționale și internaționale: în 2019, a câștigat locul I la categoria camerală a concursului de chitară Guitar Foundation of America desfășurat la Miami. Pe lângă repertoriul tradițional de concerte, le place să cânte piese speciale, de pe vremuri până în prezent și propriile transcrieri. Sunetul este îmbunătățit cu o chitară cu opt coarde și bas acustic.
La concertul susținut de Ági Herczku și Nikola Parov, participanții vor putea cutreiera împreună lumea muzicii populare maghiare și est-europene, minunându-se de lumea cântecelor vechi, mai frumoase, renăscute în veșmintele de astăzi. Spectacolul va avea loc duminică, 13 noiembrie, de la ora 19.00, în sala parter a Teatrului Gong. Multiplul câștigător al Premiului eMeRTon, Kodály, Bartók și Liszt, Ágnes Herczku, și tânărul maestru al artei populare Nikola Parov, care a scris istorie la o vârstă fragedă cu ansamblul Cop, activează de zeci de ani în zona folclorului. Interpretarea celor doi este îmbogățită de Gábor Gera (acordeon) și Márton Kovács (vioară).
Vineri, 18 noiembrie, Viktor Tóth, muzicianul maghiar distins de mai multe ori cu premiul Muzicianul de jazz al anului, va cânta la Sala Oglinzilor. De la ora 16.00, spectacolul său muzical se adresează în special celor mai tineri. Saxofonistul improvizează pe desene animate de basme populare maghiare cunoscute de toată lumea, narează povești cu sunetul instrumentului său și imită sunete de animale. Tot vinerea viitoare, de la ora 19,00, Viktor Tóth se va adresa adulților cu un concert solo audiovizual improvizat susținut de BEYOND, urmat de o degustare a vinurilor din regiunea Siklós-Villány.
Sâmbătă, 19 noiembrie, Orchestra Kelekótya va cânta și pentru copii de la ora 16.00. În concertul interactiv intitulat „Panglica de la pălărie”, orchestra va transmite capodoperele literaturii maghiare cu puterea pătrunzătoare a modului de interpretare live. Trupa Kelekótya a fost formată în 2001. Încă de la începuturile sale, pe lângă compozițiile proprii, s-a adresat publicului cu piese valoroase de literatură pentru copii puse pe muzică. Membrii trupe sunt: Tímea Boér – voce, flaut, Attila Bogyor – voce, chitară, mandolină, Gábor Bogyor – voce, clape, acordeon, xilofon, Csongor Bokor – tobe, percuție, Lehel Vitalyos – contrabas.
Pe 19 noiembrie, de la ora 19.00, orchestra Coffee Break va concerta în Sala Oglinzilor. Trupa formată din György Popovics – voce, clape, Bálint Boros – chitară bas, Bendegúz Németh – chitară și Kristóf Komáromi – tobe a fost înființată în 2005 într-un cămin din Budapesta. Cel mai popular hit al trupei este muzica „poemului Csonka” al lui Lajos Hollós Korvin.
Duminică, 20 noiembrie, în ultima zi a festivalului, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la un concert susținut de Five Live Acapella în Ungaria, de la ora 11.00, la Galeria Bisericii Reformate. Trupa din Budapesta are o istorie care datează de mai bine de un deceniu, iar membrii săi sunt muzicieni cu înaltă calificare, iar cântatul este cea mai definitorie pasiune a vieții lor. Repertoriul lor este divers: cântă pop, jazz, rock și muzică populară. Intensitatea pieselor lor este întărită de ritmurile profesionale de tobe, cu ajutorul unuia dintre cei mai buni interpreți de beatboxing din Ungaria.
Tot duminică, un recital cameral susținut de pianista Krisztina Fejes și flautistul Eszter Illés va avea loc în Sala Oglinzilor de la ora 17.00. Krisztina Fejeseste, de asemenea, recunoscută ca solistă și muzician de cameră, iar în 2012 și 2020 a primit Premiul Artisjus pentru interpretare. Eszter Illés, flautist câștigător al premiului Artisjus, are în palmares numeroase concerte, festivaluri și concerte în Ungaria și în întreaga Europă.