Produs natural, sănătos și bogat în calorii, mierea a fost dintotdeauna un aliment și un remediu în diverse probleme de sănătate pentru mulți oameni. Și dacă modul în care se produce mierea este același, există diverse soiuri, fiecare cu specificul său și cu proprietățile și virtuțile sale nutritive. Aici însă ne vom axa doar pe mierea de salcâm.
Mierea de salcâm este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate soiuri din lume. Această miere monofloră poartă denumirea arborelui din care este colectată.
Acest tip de miere este recunoscut pentru cele mai importante caracteristici, printre care se numără:
- culoare: galben limpede, foarte pal, cu tendință spre verde deschis
- textură: mai lichidă decât alte soiuri de miere, ceea ce o face ideală pentru produsele de patiserie
- miros: subtil, o nuanță de vanilie amestecată cu floarea de crin
- gust: suav, dulce, fără aciditate
- aroma: delicată, florală, ușor fructată.
Mierea de salcâm este bogată în fructoză și glucoză. Are un conținut ridicat de săruri minerale, precum calciu, fosfor, fier și multe vitamine. De asemenea, o lingură de miere crudă de salcâm conține aminoacizi, iar rata de polen este destul de scăzută.
Colectarea mierii de salcâm
Apicultorii recoltează mierea de salcâm imediat după înflorirea florilor, pentru a fi siguri că albinele s-au hrănit cu acele flori. În funcție de regiune și an, salcâmul înflorește în mai, iunie și iulie.
Conservarea mierii de salcâm
Având în vedere textura, mierea de salcâm se păstrează foarte bine în borcane de sticlă, la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumină.
Proprietățile benefice ale mierii de salcâm
- calmează anumite dureri
- reglează funcționarea normală intestinală și constipația
- stimulează apetitul
- întărește scheletul și ajută la creștere
- stabilizează secrețiile gastrice
- combate bolile aparatului respirator
- ajută la detoxifierea ficatului.
Mierea de salcâm este recomandată inclusiv copiilor cu vârsta peste 12 luni, fiind foarte ușor de administrat datorită texturii sale. Se recomandă o linguriță din această miere în apă caldă, ceai sau lapte, în fiecare dimineață pe stomacul gol, înainte de micul dejun.