Obiceiuri de Sâmbăta Morților în satele sibiene

Obiceiuri de Sâmbăta Morților în satele sibiene

Cu mult respect și dor pentru cei plecați pe lumea „ailaltă”, merg la biserică, astăzi, creștinii ortodocși din satele județului Sibiu.

E îndătinat ca în Sâmbăta Morților să pună parastas și să aprindă lumânări pentru cei adormiți. Aceste tradiții se circumscriu obiceiurilor legate de Marea Trecere, de înmormântare și pomenire a celor adormiți, explică specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) „Cindrelul-Junii” Sibiu, într-un material publicat în cadrul proiectului „Tradiții pentru mâine”.

„Trece lumea ca un vis
Precum Scriptura a zis,
Trece lumea ca o rouă
Omul pleacă-n alta nouă…”

De o însemnătate aparte în riturile funerare sunt „verșurile”, încă întâlnite prin satele Sibiului, așa cum sunt acestea culese din Ațel, din Podișul Târnavelor.

Cantori sau femei în vârstă deplâng, prin creații versificate, plecarea din astă lume a celui mort, vorbesc despre viața lui, cer iertarea păcatelor și reconcilierea cu familia sau comunitatea. Verșuri se fac mai ales pentru tineri sau pentru cei care mor de moarte năprasnică, ele fiind cântate în timpul slujbei de înmormântare și constituind un punct culminant al acesteia. În imaginea de sus, aflată în arhiva CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, este redată o înmormântare la Ighișu Nou.

Răspunde