Evenimente Povești

La cules de porumb, în Dumbrava Sibiului

Mămăliga neaoșă care va însoți bucatele tradiționale în aceste zile de sărbătoare se prepară din porumbul cules chiar astăzi din lunca Muzeului în aer liber.

Nu facem risipă! Reușim să ne gospodărim! Astăzi am cules porumbul din lunca Muzeului ASTRA, un porumb pe care îl vom măcina și apoi vom folosi făina și mălaiul la preparatele gătite de Ziua Națională a României. Am ales această zi de noiembrie fiindcă porumbul este bine uscat acum. Zona de cultură experimentală a vechilor soiuri de porumb este amenajată în spațiul cu potențial agricol – lunca din zona centrală a Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Inițiativa face parte din procesul de valorificare a resurselor cerealiere, pe care le vom utiliza în programele muzeale dedicate valorificării peisajului agrar reprezentat în cadrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. În acest sens, am plantat soiuri arhaice de porumb, pe care l-am identificat în cercetările etnografice de teren. Am ilustrat astfel modul în care ele devin sustenabile și cu potențial în cadrul ruralității contemporane. Cultura agricolă realizată este reprezentativă dacă avem în vedere moștenirea de practici agrare ale satului românesc, o componentă integrantă a planul de valorificare peisagistică, dezvoltat de Muzeul ASTRA din anul 2014. După finalizarea recoltării porumbului, vom realiza furajele tăind cocenii și depozitându-i pentru perioada de iarnă, folosind pătulele utilizate în satul de odinioară. De asemenea, pe miriștea de luncă vom pregăti solul pentru culturile de primăvară, gunoind miriștea și reutilizând practici arhaice precum târlirea (îngrășarea solului cu gunoi animalier), folosind țarcurile mutătoare”, anunță Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

Miercuri, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, fiind dezlegare la pește, Muzeul ASTRA invită publicul la degustarea unor rețete bazate pe pește de apă dulce din bazinul hidrografic al României. La Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se va servi crap românesc, borș din pește, plachie și icre de știucă, toate pregătite după un rețetar folosit în bucătăria rurală românească.

Joi, 1 decembrie, tot din și în gospodăria muzeului, la Târgul de țară, se va pregăti supă din carne de rață și friptură de rață cu garnitură de cartofi, varză cu carne de oaie, specifică păstorilor transhumanți.

Vineri, 2 decembrie, se vor găti: cartofi fierți cu moare de varză, mazăre grasă (fasole) cu ceapă rântăluită (pentru cei care postesc) și cârnat prăjit. Sunt rețete specifice acestei perioade, dar și zonelor rurale din România, produsele fiind din grădina Muzeului ASTRA.

Răspunde