Temeinic frământate și aerate, umplute cu aroma irezistibilă a fructelor verii, ninse cu zahăr pudră sau înveșmântate în sos nobil de vanilie, gogoșile coapte în vas de lut sunt mai gustoase și clar mai sănătoase decât cele îmbăiate în ulei încins.
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 0,5 l lapte
- 4 ouă
- 250 g margarină
- zahăr
- 1 praf de sare
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 plic drojdie uscată
- gem sau dulceață de prune sau fructe de pădure
Mod de preparare:
- Se amestecă toate ingredientele și se face un aluat care se lasă la dospit.
- Se întinde și se porționează aluatul în pătrate mici.
- În mijlocul fiecărui pătrat de aluat, se pune gemul.
- Gogoșile astfel obținute se aranjează în vasul ceramic, una lângă alta, și se introduc la cuptor.
Poftă bună!
Rețeta acestor gogoși cu gem (bukta) a fost aflată de Karla Roșca, muzeograf al Muzeului ASTRA, de la Csuporné Zsuzsa din Budapesta, în 2015, și publicată în volumul „Povești din bucătăria olarului”.