Fodor felicită Asociația Maghiarilor din Sibiu pentru organizarea festivalului Ars Hungarica

Fodor felicită Asociația Maghiarilor din Sibiu pentru organizarea festivalului Ars Hungarica

Astăzi, în sala expozițională a Primăriei Sibiu, s-a deschis festivalul Ars Hungarica, aflat la cea de-a 17-a ediție, acesta fiind dedicat prezentării culturii maghiare.

Primarul Astrid Fodor a participat la acest moment, alături de ES ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakony, cu această ocazie având loc și o scurtă întrevedere între cei doi oficiali. De asemenea, a fost prezent și directorului Centrului Cultural Maghiar din București, Kosa Andras.

„Este greu pentru o etnie majoritară să își păstreze tradiția, folclorul și valorile – cu atât mai mult pentru etniile minoritare, chiar și într-un oraș precum Sibiul, în care celebrăm multiculturalitatea și multietnicitatea prin evenimente pe care Primăria Sibiu le finanțează pentru agendele orașului. În același sens, oferim suport financiar și Festivalului Ars Hungarica de mulți ani deja, înțelegând că diversitatea culturală și etnică este parte din caracterul Sibiului. M-a impresionat cât de bogat este programul festivalului anul acesta – de la momente artistice și până la gastronomie și degustări de vinuri și palincă. Practic, participantul va fi purtat prin toate aspectele culturii și tradițiilor maghiare. Felicitări organizatorilor, Asociația Maghiarilor din Sibiu, pentru consecvență și eforturi!”, a explicat Astrid Fodor.

Deschiderea festivalului a fost marcată de vernisarea unei expoziții cu lucrări semnate de artistul Ștefan Orth, cetățean de onoare al Sibiului, reprezentând ilustrații ale dramei „Tragedia omului”, scrisă de prozatorul maghiar Imre Madách și tradusă în peste 100 de limbi. La ora 19.00, publicul e steinvitat la Sala Thalia la deschiderea oficială a festivalului când va fi acordat premiul EMKE (Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania), urmat de un concert susținut de Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, Luiza Zan și Bajka Brigitta.

Ars Hungarica, festivalul care prezintă patrimoniul tradițiile și bogăția culturii maghiare, revine cu o nouă ediție în perioada 11-20 noiembrie. Programul include evenimente pentru toate vârstele și gusturile. Publicul poate participa la spectacole de teatru, concerte diverse, vernisaje de expoziții, tururi ghidate prin Sibiu și împrejurimi, degustări de produse ungurești, prezentări de cărți și reviste culturale, dansuri populare, conferințe, concerte și spectacole pentru copii și altele. Diverse sunt și locațiile de desfășurare ale evenimentelor. Acestea vor avea loc în Sibiu la Sala Thalia, sala expozițională a Primăriei Sibiu, galeria Bisericii Reformate, Turnul Sfatului, Teatrul Gong, Sala Oglinzilor a Forumului German, Biblioteca ASTRA, Biserica romano-catolică Sfânta Treime din Piața Mare, dar și în Ocna Sibiului și Săcădate.

Accesul publicului la evenimentele din cadrul festivalului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Ars Hungarica este un eveniment organizat de Asociația Maghiarilor din Sibiu HID și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2022.

Răspunde