De ce nu îți iese pâinea de casă?

De ce nu îți iese pâinea de casă?

Pe durata pandemiei, multe persoane și-au descoperit o pasiune aparte pentru pâinea de casă. Peste tot vedeai rețete și poze cu pâine pufoasă și rumenă, iar tentația de a încerca și tu să coci o pâine era destul de mare. Dar ce să vezi? Prima pâine a fost un eșec, chiar dacă ai urmat exact pașii descriși de prietena care se lăuda cu pâinea perfectă. S-ar putea ca acea prietenă să nu îți fi spus chiar toate secretele din spatele unei pâini de casă sau există șanse ca tu să fi făcut vreo greșeală în tot acest proces.

Ai acordat atenție cantităților?

Rețeta de pâine nu poate fi făcută cu ingrediente cântărite ”din ochi” sau cu o cană obișnuită, pentru că există riscul să nu îți reușească. Pâinea de casă nu este deloc un preparat pretențios, însă pentru a obține rezultatul dorit, trebuie să fii atent la cantitățile folosite. Poți folosi în acest sens fie un cântar, fie o cană gradată, mai ales în momentul în care cântărești făina, acesta fiind de fapt cel mai important ingredient.

Ai folosit suficientă drojdie?

Pâinea pufoasă se obține în urma folosirii drojdiei, iar aici îți atragem din nou atenția asupra rețetei – se menționează drojdia uscată sau cea proaspătă? Deși poți înlocui un tip de drojdie cu celălalt (ținând cont de proporții), nu este recomandat să faci asta, pentru că poți greși calculele. Dacă folosești prea multă drojdie, pâinea va ieși într-adevăr pufoasă, însă se va usca foarte repede, deci nu te vei bucura de ea prea mult timp. Dacă, în schimb, nu folosești suficientă drojdie, pâinea nu va crește, iar rezultatul nu se va ridica la nivelul așteptărilor tale.

Ai cernut făina?

Uite o greșeală pe care poate ai făcut-o fără să îți dai seama: ai turnat făina direct din pungă în bol, fără să o cerni. Indiferent de făina folosită, aceasta trebuie cernută, pentru a ajuta aluatul să crească – bacteriile conținute în drojdie au nevoie de aer pentru a face minuni și a-ți oferi o pâine de casă perfectă. Dacă aplici acest truc, vei vedea prima diferență la nivelul texturii aluatului și ulterior la consistența pâinii.

Ai lăsat aluatul suficient la dospit?

Aluatul de pâine trebuie lăsat la dospit aproximativ o oră sau până când își dublează volumul. Este important să te apuci de pâine atunci când știi că ai timp să urmărești și procesul de dospit – dacă lași aluatul prea mult, s-ar putea să fii nevoit să îl arunci direct, fiindcă nu mai este bun de copt. Iar dacă îl lași prea puțin, pâinea nu va fi suficient de crescută. Așa că stai cu ochii pe aluat, pentru a te asigura că va ieși o pâine de casă ca la carte.

Ai folosit făina potrivită?

Cea mai bună făină pentru pâine este cea tip 650, pentru că are o concentrație mai mare de proteină în comparație cu făina albă tip 000 și ajută la obținerea unui aluat pufos și maleabil.

Urmează aceste sfaturi data viitoare când faci pâine și vei vedea că nu vei mai da greș!

Răspunde