Cele mai noi și interesante proiecte ale muzeelor din România, dezbătute la Muzeul ASTRA

Cele mai noi și interesante proiecte ale muzeelor din România, dezbătute la Muzeul ASTRA

„Utilizarea tehnologiei și creșterea gradului de interactivitate a proiectelor muzeale“ este tema celei de a XI-a ediții a sesiunii de comunicări „Marketingul și educația în muzee“, găzduită de Muzeul ASTRA în perioada 2-5 noiembrie.

Evenimentul reunește 40 de specialiști în domeniul educației muzeale și marketingului cultural, care reprezintă 20 de instituții din România, și se desfășoară în Pavilionul Muzeal Multicultural.

Discuțiile de astăzi vor aborda teme precum: „Cum creștem interactivitatea în proiectele muzeale? “, „Realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) ca instrumente educative și de marketing“, „Comunicarea patrimoniului prin intermediul paginii de Facebook a Muzeului ASTRA“, „Stupul de observație – Scurt istoric și caracteristici“, „Muzeul, vizitatorii și focus-grupul“, „IA – primul asistent virtual muzeal din România bazat pe Inteligență Artificială“.

Totodată, atelierul „Proiecte de valorificare a patrimoniului prin utilizarea tehnologiei VR“ se va derula în gospodăria de oier transhumant și Rășinari, gospodăria de boștinar din Sebeșu de jos și staulul poligonal din Rășinari – monumente funcționale găzduite de Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Ieri, s-a discutat despre platforma educațională Etno Tehno Parc, o infrastructură dezvoltată de Muzeul ASTRA pentru a sprijini implementarea programului educațional, care reunește mai multe construcții cu funcții și scopuri diferite și își propune să faciliteze procesul de învățare. Accesibilitatea, libertatea de exprimare, identitatea culturală, toleranța sunt elementele cheie ale educației eficiente prin platforma Etno Tehno Parc, a explicat Ioana Dan, director Marketing și Educație în cadrul Muzeului ASTRA. De asemenea, la Etno Tehno Parc au avut loc două ateliere coordonate de reprezentanți ai Muzeului ASTRA.

Despre sibianca Silvia Stein von Spiess, descendenta renumitului colonel August von Spiess – director al Vânătorilor Regale, au vorbit Agota Abran de la Fundația Noua Europă și Liliana Oprescu, din partea Bibliotecii ULBS.

Ovidiu Baron, director general adjunct al Muzeului ASTRA, împreună cu muzeograful Ancuța Ilie, au prezentat ieri proiectul „Soarele din farfurie”, o abordare creativ-ludică a patrimoniului etnografic. „Expoziția a fost realizată într-o perspectivă creativă, cu elemente ludice și cu câteva inserții de tehnologie care să accesibilizeze informația științifică, oferind noi chei de înțelegere a patrimoniului etnografic. Plecând de la un concept minimal, a fost efectuată o documentare de teren în zona Horezu, în care au fost realizate interviuri cu localnici pe coordonate multiple: meșteșugul olăritului, percepția evolutivă asupra acestuia în zonă – transmiterea de la o generație la alta, abordarea comercială sau ca hobby, alterarea metodelor de lucru sau păstrarea celor autentice, utilizarea resursei locale, rolul jucat de meșteșug asupra dezvoltării zonei, alte obiecte sau activități cu rol identitar, confluențe nord-sud, credințe și superstiții etc.“, a explicat Baron.

Tot din partea Muzeului ASTRA, Raluca Andrei și Cristina Kiru au dezvoltat tema „Rolul scenariilor de învățare în educația muzeală – studiu de caz: Ceramica de Horezu – materiale, unelte și oameni care ridică vase”.

Au mai susținut prezentări participați de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Muzeul Regiunii Porților de Fier, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea de Vest Timișoara, Muzeul Satului Bănățean, Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Răspunde