Tradiția consumului de ceai face parte din viața locuitorilor Deltei Dunării din cele mai vechi timpuri, iar o „ceașcă” din această poveste cu iz exotic se poate gusta mâine, 27 noiembrie, la gospodăria de pescar din Mahmudia aflată în Muzeul ASTRA.
Muzeograful Liviu Velțan, apicultor pasionat, explică de ce și cum a ajuns ceaiul în spațiul românesc:
„Odată cu Regulamentele Organice, ofițerii ruşi din Principate vor populariza acest consum de ceai tot mai mult. Inclusiv partidele boiereşti se vor orienta simbolic spre consum de ceai, adică partida boierilor filoruşi, şi spre consum de cafea – partida boierilor filoturci. Această simbolistică a consumului de ceai şi cafea şi cu ceva narcotice prin ele e în sine un fenomen cu profunde conotații culturale, dar iată că evident şi politice. Elitele valorizau poate mai mult decât masele populare ceaiul.
Atitudinea generală a maselor populare era de multe ori de a te întreba, în calitate de musafir, dacă intrai în casă si refuzai tăria oferită, cerând ceai, dacă eşti bolnav. Iată modul în care ceaiul era valorizat ca şi medicament în mentalul popular general. Considerăm că acest tip de comportament poate să fie un reper al atitudinii țăranilor față de consumul de ceai. Cu toate acestea, anumite etnii precum ruşii lipoveni din Mahmudia, dezvoltă tradiția consumului de ceai – evident, la samovar – ca un fapt integrat vieții şi obiceiurilor lor, iar pescarii Deltei se încălzesc pe recea baltă sau canal al Deltei cu o băutură clasică fortifiant imunitar general acceptat de toți din mentă.
Deloc întâmplător, menta sau varianta ei, izma sălbatică, a fost populară prin zona Deltei Dunării, iar stuparii efectuau inclusiv pastoral trecând cu bacul pe la Brăila pentru a ajunge la aromata planta meliferă care avea să constituie de multe ori un produs al apiculturii de producție destul de apreciat şi valorizat. Odată cu modernizarea apicolă a celei de a doua jumătăți a secolului XX, o să apară prin Deltă inclusiv laboratoare mobile plutitoare de extracție a mierii dotate cu centrifugă şi cele necesare unei bune extracții.
Acestea fiind spuse, vă aşteptăm la un ceai, în 27 ale lui Brumar, între orele 11.00-15.00!”
Atelierul „‘Ceai. La samovar” are loc în cadrul programului „Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a” și se va desfășura duminică, 27 noiembrie, între orele 11.00 și 15.00, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în gospodăria de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea.