Ceai la samovar. O invitație pe care n-o poți refuza!

Ceai la samovar. O invitație pe care n-o poți refuza!

E seară, se apropie ora 5… Chiar dacă e încă toamnă în calendar, e foarte frig și se pregătește să ningă. Ai pus lemne în soba cu lijancă și tragi puțin jăraticul cu dârgul. Samovarul e pus în funcțiune.

Torni apă în recipientul ce stă mereu la loc de cinste pe masă, în camera bună. Dintr-o pungă de hârtie, alegi câteva frunze de mentă și le lași la infuzat. Lângă samovar aduci serviciul cu ceainic și ceșcuțe dedicate ritualului ceaiului. Pe o farfurioară, pregătești câteva cuburi de zahăr. Pui lângă și un castron de sticlă cu gem de smochine și câteva lingurițe. În cameră a început să miroasă îmbietor a mentă. Te uiți pe geam. Vecinii se apropie. Viața satului se va dezbate în curând aici, ca în fiecare seară de sâmbătă. Abia aștepți. Momentul ceaiului a sosit!

Desigur, poate că acesta este doar un exercițiu de imaginație. Însă ceea ce Muzeul ASTRA le propune vizitatorilor, în acest sfârșit de săptămână, este cât se poate de real și vă recomandăm călduros să încercați!

„Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, este prezent în mod constant prin programe de cercetare în Delta Dunării. Astfel, specialiștii noștri – muzeografi, cercetători, restauratori etc. – au valorificat în timp valori ale patrimoniului material și imaterial. Am prezentat acest patrimoniu în mod sustenabil, de fiecare dată, printr-o serie de ateliere interactive. Continuăm acest demers prin atelierul de duminică, 27 noiembrie, denumit sugestiv ‘Ceai. La samovar’. Este vorba despre un eveniment cu scop de socializare între vizitatori și muzeografii muzeului. La gospodăria de pescar din Mahmudia, monument expus în Muzeul în aer liber, va fi servit ceai făcut din menta recoltată în timpul cercetărilor de teren organizate anul acesta de Muzeul ASTRA în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, va fi recreat momentul arhaic al ceaiului băut de pescari ca pe vremuri, lângă o întindere de apă, dintr-un samovar făurit în Deltă”, anunță Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Muzeului ASTRA.

Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai, fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. „Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești. Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață”, explică muzeografii.

Atelierele au loc în cadrul programului „Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a” și se vor desfășura duminică, 27 noiembrie, între orele 11.00 și 15.00, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în gospodăria de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea. În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.

Răspunde